Bokcirkel

Starta en bokcirkel – så här gör du

En inspiration till hur du startar en bokcirkel – varken svårt eller komplicerat

Brukar du och dina vänner läsa samma böcker men aldrig vid samma tidpunkt? Känner du att du saknar någon att prata och diskutera det du precis har läst? Tycker du om att umgås med andra människor som också älskar att läsa? Då är en bokcirkel något för dig. Det är varken svårt eller komplicerat att starta en bokcirkel, och denna guide kan ge dig den inspiration du behöver för att komma igång.

En inspiration till hur du startar en bokcirkel – varken svårt eller komplicerat
Starta en bokcirkel – så här gör du

Vem ska jag fråga; vänner eller nya bekanta?

Du har nu tagit beslutet att du vill starta en bokcirkel. Men vem ska jag fråga? Börja med din närmsta vänskapskrets och familj. Kanske finns det redan en självklar grupp, som tjej- eller herrmiddagsgänget som bara väntar på att någon ska ta initiativet. Fördelen med att gruppen består av nära vänner är att alla känner varandra och vågar säga vad man tycker.

Du kan även sätta upp anslag i din bokhandel, på biblioteket, eller på skolor och universitet. Fördelen med att gruppen består av för dig okända är att diskussionerna kommer att fokusera på själva boken och kanske inte så mycket på privata angelägenheter.

Vem ska jag fråga; vänner eller nya bekanta?
Starta en bokcirkel – så här gör du

Hur många bör man vara?

Det finns inga absoluta siffror på det perfekta antalet hur många man kan vara, men ska det bli en givande diskussion och om alla ska få en chans att säga sitt, så är mellan fem och tio personer ganska lagom. Då kan alla delta i samtalet och dessutom – har ni valt att vara hemma hos varandra så blir det inte ett oöverstigligt projekt att anordna kvällen. Med tanke på att alla har väldigt späckade scheman så kan det vara svårt att hitta tillfällen när alla kan, men se till att välja datum så att ni åtminstone blir tillräckligt många, inte mindre än fyra, för att kunna ha en vettig diskussion.

Egentligen är det bara en fråga om tycke och smak hur man vill att gruppen ska se ut. En bra gruppdynamik och livliga samtal kan man få oavsett om man bara är män, kvinnor eller blandat. Fördelen med att vara både män och kvinnor är att vi ”tvingar” varandra att läsa, på pappret, typiska manliga respektive kvinnliga författare. Författare som man kanske aldrig annars hade valt. Och ibland kan du helt ändra uppfattning om boken, just för att du har fått ett annat perspektiv.

Hur många bör man vara?
Starta en bokcirkel – så här gör du

Bokträffens utformning – När? Var? Hur ofta?

Bestäm vilken dag i veckan som passar er bäst, om det är vardagar, helger, dag- eller kvällstid. Håll er sedan till det och bestäm gärna ett par träffar framåt i tiden så alla har möjlighet att anpassa sitt schema efter det. Bestäm sedan var ni vill ha era träffar. Om ni ska vara hemma med roterande värdskap, eller om ni ska ses ute på en restaurang eller ett fik.

Nu har ni bestämt var och hur ni ska ses. Återstår nu bara hur ofta. Det vanligaste är att man ses en gång i månaden. Det bör gå åtminstone fyra veckor mellan tillfällena så alla har en rimlig chans att skaffa och läsa boken. Och låt det inte gå för lång tid mellan träffarna – det är risk att du tappar fart och inte tar tag i läsandet förrän det är för sent och du inte hinner läsa ut boken.

Bokträffens utformning – När? Var? Hur ofta?
Starta en bokcirkel – så här gör du

Vad ska man läsa?

Det kommer ut över 5 000 böcker varje år i Sverige och det kan vara svårt att välja vilken bok som ska läsas till nästa gång. Särskilt om du lägger till alla klassiker och tidigare utgivna böcker som finns att välja bland! Pocket är ett tacksamt format för bokcirkel och utgivningen är ofta väldigt bred med mycket att välja på. Månpocket och Bonnier Pocket är Sveriges största pocketförlag och ger ut ca 250 böcker om året.  Hos oss hittar du både svenska och utländska författare, väletablerade såväl som debutanter, deckare, fakta, lyrik, klassiker – ja allt du kan tänkas vara intresserad av. Med jämna mellanrum tipsar vi också om böcker som passar extra bra att läsa i bokcirkel och tar fram diskussionsunderlag. Flera av våra böcker finns också i storpocketformatet för de som tycker att en liten pocket är svårläslig.

Välj aldrig mer än en bok per tillfälle. Risken är oerhört stor att ingen kommer att ha läst båda, några har läst den ena och de övriga den andra. Eller i värsta fall – ingen har läst någon av böckerna.Ett tips är att ni skriver ned vilka böcker ni har läst och diskuterat i bokcirkeln. För även om man tror att man kommer ihåg så har minnet en tendens att spela en ett spratt. Det är väldigt kul – och imponerande – att se hur listan blir allt längre och längre. Skriv gärna ned kortfattat vad var och en tyckte om boken och om ni har en betygsskala, vilka betyg boken fick.

Vad ska man läsa?
Starta en bokcirkel – så här gör du

Vad pratar man om?

Det kan vara svårt, särskilt i början, att veta vad man ska prata om. Därför kan det vara bra att strukturera diskussionen. Förslag på saker att ta upp:

  • Karaktärerna i boken. Hur uppfattar du huvudpersonen? Vad är det hos honom/henne som du gillar/ogillar? Vilka drivkrafter ligger bakom personens agerande?
  • Vad menar författaren? Varför har han/hon skrivit den här boken? Är boken optimistisk, pessimistisk, humoristisk, ironisk, en profetia om framtiden, samhällskritisk? Är boken trovärdig?
  • Lika viktig som berättelsen är, lika viktigt är sättet den skrivs på: är språket lättillgängligt, komplicerat, passande för storyn?
  • Vad handlar boken om? Vilka teman tar boken upp? Finns det några underteman?
  • Vilka känslor väcker boken? De allra flesta böcker berör på ett eller vis. Vad känner du när du läser boken? Kan du dra paralleller till ditt eget liv och dina egna erfarenheter?
  • Ditt slutbetyg. Vad tyckte du om boken? Om ni använder er av betygssystem – vilket betyg vill du ge den? Och varför – försök alltid att motivera ditt svar.

När ni blivit lite varma i kläderna kommer ni antagligen att upptäcka att ni inte behöver era stödord, diskussionen kommer att flyta självmant. Risken är dock att det är någon som tar över och styr diskussionen. Låt därför varje medlem att komma till tals genom att gå varvet runt där alla får säga sina reflektioner och tankar om boken. När alla har sagt sitt kan diskussionen släppas fri.