Älska pocket, 2019-10-04

Foto: Klara Johansson

Pocketpodden: Slaget om Troja och slaget om Östermalm

I avsnitt 14 av Pocketpodden samtalar Lisa Tallroth med Theodor Kallifatides och Denise Rudberg om två slag som utspelas på vitt skilda arenor.

Det 3000 år gamla eposet Illiaden må vara västvärldens litterära grundplåt, men de flesta har missuppfattat vad Homeros försökte berätta. Det säger vår gäst Theodor Kallifatides som i romanen Slaget om Troja blåser nytt liv i den eviga historien om krigets förgörande logik.

Hör också Denise Rudberg om tre (!) höstaktuella böcker. Åtta steg bakom är titeln på den senaste pocketaktuella Elegant crime-deckaren. Kontrahenterna är en helt ny serie som skildrar det känsliga underrättelsearbete som Sverige bedrev under andra världskriget, från Karlaplan 4 på Östermalm.  I podden berättar Denise om kvinnorna som stått som förlaga för serien, och förklarar vilken miss det är att kalla henne ”anti-feministisk överklasskärring”.

Redaktörerna tipsar om Michelle Obamas Min historia, Viveca Lärns Sladdisen och  Therése Lindgrens Vem bryr sig?

Slaget om Troja

När bomberna faller över en grekisk by under andra världskriget söker byns lärarinna och skolbarnen skydd i en grotta. Där berättar hon för dem om ett annat krig – om när grekerna belägrade Troja. Eller med Homeros ord: när akajerna belägrade Ilion. Dag efter dag berättar hon om hur belägrarna lider av törst, värme och hemlängtan och hur härarna möts – man mot man, svärd mot svärd. Huvuden flyger, hjälmar klyvs, blodet rinner. Och allting började när prins Paris från Troja blev förälskad i akajernas kung Menelaos hustru, den vackra Helena, som rymde med honom till Troja. Nu står Helena vid stadsmuren för att se när förföraren Paris och den bedragne maken Menelaos ska mötas i strid. Hur det än slutar blir det hon som förlorar. I Theodor Kallifatides version av Iliaden är människornakomplexa och dramatiken tydlig. Kriget, kärleken och grymheterna präglas av författarens varma livsvisdom. Den klassiska berättelsen blir givande både för den som aldrig hört talas om Homeros och för den som är väl bekant med antikens historia.

Åtta steg bakom

En lördag i maj 1988 försvinner den sjuttonåriga Isabelle Renaudot efter sin systers bröllop på Djurgården i Stockholm. Trettio år senare blir fallet återigen aktuellt i samband med en dokumentär om försvinnandet, och Marianne Jidhoff får uppgiften att ta utredningen vidare tillsammans med sin enhet. Den dittills förtegna familjen öppnar porten till gömda hemligheter som får en avgörande roll för fallets lösning. Samtidigt kontaktas polisassistent Augustin Madrid av en man som blivit överfallen och våldtagen. Augustin börjar undra om inte hoten mot den unge mannen har en koppling till vad som hände den där försommarkvällen 1988. Men vad är egentligen sant? I den åttonde delen i den populära serien om Marianne Jidhoff tar Denise Rudberg återigen med oss bakom överklassens polerade fasader och visar att ingenting någonsin är som man tror.