Älska pocket, 2020-11-16

Foto: Klara Johansson

Pocketpodden #73 Bo Svernström: ”Kevin-fallet kom för nära min roman”

Som barn var Bo Svernström nära att döda en lekkompis. Detta traumatiska ”tänk om” blev många år senare början på spänningsromanen Lekarna, och berättelse som också inspirerats av det omskakande sk Kevin-fallet. På bara ett par sidors synopsis köptes den då obefintliga romanen av flera utländska agenturer och i podden berättar Bosse om livsvalet mellan tryggheten på Aftonbladet och den pockande författardrömmen.

Därtill handlar det om australiensiska succéförfattaren Jane Harpers senaste roman En förlorad man som utnämndes till 2019 års bästa översatta kriminalroman.

Programledare Lisa Tallroth.

Om Lekarna

Som elvaåring pekas Robert Lindström ut som skyldig till att ha dödat en jämnårig klasskamrat. Trettionio år gammal lever han ett skuggliv med så lite kontakt som möjligt med omvärlden. En dag får han besök av en journalist. Lexa Andersson vill skriva om sommardagen för tjugoåtta år sedan då pojken hittades mördad i det lugna villaområdet. Men samtidigt som hon börjar gräva i den gamla polisutredningen hittas en flicka död i samma område. Märkliga sammanträffanden leder kriminalkommissarie Carl Edson och kollegan Jodie Söderberg närmare Robert Lindström och hans mörka barndom.

Bo Svernström debuterade 2018 med Offrens offer, som såldes till elva länder och blev en stor framgång. Lekarna är andra delen i spänningsserien om Carl Edson och Jodie Söderberg.

Sagt om boken

”Svernström är en flyhänt och driven skribent.” Borås Tidning

”Riktigt schysst helgläsning.” Oskarshamns-Tidningen

”En mycket bra svensk kriminalroman.” BTJ-häftet 5/20

Om en förlorad man

De två bröderna Nathan och Bub möts för första gången på flera månader vid en gammal gravsten mitt ute i den australiska vildmarken. Framför dem ligger den tredje brodern Camerons livlösa kropp – det är uppenbart att han mött en plågsam död under den obarmhärtiga solen. Vad fick honom att ge sig ut ensam till den gudsförgätna platsen? Medan mamma Liz, änkan Ilse och de två döttrarna kämpar med sorgen, brottas Nathan med frågetecknen kring Camerons död och konfronteras med mörka familjehemligheter. Om någon tvingat Cameron in i döden är listan över misstänkta på den isolerade farmen inte särskilt lång.

Den tredje boken av hyllade australiska författaren Jane Harper är ett laddat familjedrama som utspelar sig under några plågsamt varma dygn i december. Bok tilldelades den gyllen kofoten för Årets bästa översatta kriminalroman 2019.

Sagt om boken

”Tätt familjedrama om män, makt och raseri.” Dagens Nyheter

”Det kunde lätt bli en tv-serie av detta, här finns allt: storslagen natur, syskonrivalitet, olyckligkärlek, arvsynd, fascinerande karaktärer och bladvändande spänning.” Motala Vadstena Tidning

”Harpers tredje kriminalroman och utan tvekan den bästa … Måsteläsning!" Skånska Dagbladet