Älska pocket, 2021-05-28

Pocketpodden #101: Vad är det som drar i Elin Persson?

Elin Persson skriver poetiskt och ovanligt uppmärksamt om människor som sällan skildras i romanform. Som De afghanska sönerna (nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris!) i debutromanen och tonåringen Andrea i nya Det är någonting som drar i mig.  I podden berättar Elin vad det är som drar, också i henne själv, och svarar på frågan om hon är en politisk författare.

Dessutom tipsar förläggare Johanna Haegerström om Celeste Ngs debutroman Säg inget om Lydia som nu finns i svensk pocket. Programledare Lisa Tallroth.

Om Det är något som drar i mig

”En dag skulle jag också stå i klungor med färgat hår, vara på väg någon annanstans, ta mig långt bort från den här skiten. Folk skulle undra vart jag tagit vägen och sedan, längre fram i tiden, skulle jag komma tillbaka och möta dem och jag skulle vara någon annan då, ingenting av mig skulle finnas kvar, jag var någon man undrade vem hon var, och sedan när jag sa: Det är jag, Andréa, skulle de bli förvånade, säga: Jaha är det du, vad annorlunda du blivit. Och jag skulle le och försvinna för jag hade någon annanstans att vara.”

Det är någonting som river och sliter i Andréa. En förändring måste till. Vad som helst! Att sova över på madrassen hos Anja och leka i skogen bakom huset ger ingenting längre. Hon måste bort från mamma som ligger i lakanen och inte vill gå upp, bort från pappas gamla bilar som blev kvar på tomten när han lämnade mamma och Andréa. Bort från klätterställningen, fritidsgården, åkrarna. Men det har ett pris att lämna leken, flickrummet och hemligheterna.

Om Säg inget om Lydia

Sextonåriga Lydia är sina föräldrars ögonsten. Det är hon som förväntas uppfylla deras grusade drömmar: Marilyns önskan om att bli läkare, som hon fick ge upp när de tre barnen kom, och kinesisk-amerikanske James längtan efter att passa in.

Men en dag kommer Lydia inte ner till frukosten, och hennes säng uppe i sovrummet är tom. När dottern hittas död i sjön i närheten av familjen Lees hem rämnar den sköra värld som Marilyn och James har byggt upp.

Säg inget om Lydia är ett djupt rörande porträtt av en familj, som gläntar på dörren till tonåringarnas hemliga värld, och till det smärtsamma förflutna som föräldrarna tiger om. Under ytan i det lilla samhället vid sjöns strand ruvar hemligheter, åtrå, skam och en intensiv längtan bort.