Älska pocket, 2020-08-10

Pocketpodden# 59: Patrik Svensson har hittat sitt Sargassohav

Ålar är svåra att greppa, både med näven och med rationellt tänkande. Men när kulturjournalisten Patrik Svensson slog läger i gränslandet mellan tro och vetande blev ålen inte bara ett otroligt fascinerande djur, utan också nyckeln till hans eget ursprung. Augustprisbelönade Ålevangeliet simmar nu över världen och i podden berättar Patrik om resan som började vid en liten å i barndomens Skåne.

Och när vi ändå är inne på det existentiella, till kaffet blir det coronaaktuella Albert Camus!

Programledare Lisa Tallroth.

Lyssna på avsnittet.

Ålevangeliet

Ålen, Anguilla anguilla, är ett av de mest gåtfulla djur som naturen skapat. En fisk som gett upphov till ett alldeles eget mysterium inom naturvetenskapen, det som kallas ”ålfrågan”. En fisk som alla från Aristoteles till Sigmund Freud försökt förstå sig på, utan att lyckas. Och som nu dör ifrån oss, utan att vi riktigt förstår varför.

Ålevangeliet är också en bok om författaren och hans far och hur ålen förde dem samman:

”Dom är märkliga, ålarna”, sa pappa. Och han verkade alltid lite förtjust när han sa det. Som om han behövde det gåtfulla. Som om det fyllde något slags tomrum i honom. Och jag lät det övertyga även mig. Jag bestämde mig för att man finner det man vill tro på när man behöver det. Vi behövde ålen. Tillsammans hade vi inte varit desamma utan den.

Ålevangeliet belönades med Augustpriset 2019 och har rönt stora framgångar hos läsare och kritiker både i Sverige och internationellt. Den är såld till över 30 länder.

Sagt om boken

Patrik Svensson

”Underbar bok om mystiska ålen – och om oss.” SVENSKA DAGBLADET

”… detta är oupphörligt fascinerande läsning. Min förundran inför ålen bara växer i takt med att kunskapen gör det.” VI LÄSER

”Om denna märkliga skapelse har Patrik Svensson skrivit en ömsint, spränglärd, vacker och egensinnig bok som redan på de första sidorna övertygar den mest inbitne stadsmänniska och fiskeanalfabet om nödvändigheten att ägna just ålen en litterär hyllning.” DAGENS NYHETER

”Det är verkligen en fascinerande debut … En blandning av filosofisk essä, populärvetenskaplig sakprosa, kulturhistoria, klass- och uppväxtskildring som med olika fångstmetoder försöker nagla fast sitt hala studieobjekt, den europeiska ålen: anguilla anguilla.” GÖTEBORGS-POSTEN

”Är den värd all denna uppståndelse? Det korta svaret är ja. Patrik Svensson har hittat ett unikt och oväntat ämne och förvandlat det till en stabil, strävsam och starkt gripande bok.” SYDSVENSKAN

”... en bok som helt enkelt är förtjusande.” KULTURNYTT, SVERIGES RADIO

”Det är sann läslycka att följa Svenssons slingrande resa i den utrotningshotade ålens kölvatten.” M-MAGASIN

”Naturälskande läsare kommer att förtrollas av Svenssons fascinerande zoologiska odyssé.” PUBLISHERS WEEKLY

"Fängslande… Ålevangeliet är, till sist, inte en bok om ålar, utan om livet självt.” WALL STREET JOURNAL

Om nyutgivningen av Albert Camus

Främlingen

Meursault är en vanlig människa som slumpen gör till mördare. När han ställs inför rätta för att ha skjutit en man på stranden vänds alla hans tidigare handlingar mot honom, han betraktas som totalt känslolös och blir föremål för hat och förakt. Men han upplever allt som händer med likgiltighet, ser tillvaron som ett spel av tillfälligheter. Han är en främling både för andra och sig själv. Främlingen från 1942 är en roman om sanning, rättvisa och förnuft, en av Albert Camus och 1900-talets mest inflytelserika mästerverk.

"En existentialistisk klassiker." EXPRESSEN

Myten om Sisyfos

Är livet värt att leva? Detta är enligt Albert Camus filosofins grundläggande fråga. Allt annat är tidsfördriv. Myten om Sisyfos tolkar Albert Camus som en revoltens filosofi, en lidelsefull protest mot det fundamentalt förtvivlade i människans livssituation: i en värld utan gud och utan mening vinner vi vårt värde i en medveten livsduglig hållning mot hopplösheten och en paradoxal kärlek till livet. Albert Camus essä Myten om Sisyfos från 1942 är en av den moderna litteraturens och idédebattens ständigt aktuella klassiker. Denna utgåva innehåller ett nyöversatt kapitel som togs bort ur den franska originalboken.

Albert Camus, född 1913 i Algeriet, var en fransk filosof och författare. I hans bidrag till världslitteraturen finns klassiker som Främlingen (1942), Myten om Sisyfos (1942), Pesten (1947) och Fallet (1956). Camus omkom 1960 i en bilolycka, endast 47 år gammal.