Älska pocket, 2021-03-05

Pocketpodden #89: Min mörka Vanessa – bokcirkel

Amerikanska Kate Elizabeth Russells skrälldebut Min mörka Vanessa har kallats ”en omvänd Lolita för #metoogenerationen”. Författarna Marie Bengts (En sax i hjärtat, Döden klär i domino) och Heléne Holmström (Falla fritt, Sikta högt, Satsa allt) diskuterar en omtumlande läsupplevelse.

Varför inleder femtonåringen Vanessa en relation med sin 42-åriga lärare? Och varför försvarar hon relationen som vuxen, när #metoo får hennes värld att skaka? Fortsätt diskutera under #minmörkavanessabokcirkel.

Programledare Lisa Tallroth.

Om Min mörka Vanessa

När Vanessa Wye är femton flyttar hon till Maine för att gå på internatskola. Där möter hon läraren Jacob Strane och de förs samman av böckernas värld. En vänskap växer fram, som snart utvecklas till en förbjuden kärleksförbindelse. Vanessa är fylld av bekräftelsebehov och längtan, Strane är manipulativ och pratar om »det mörka hemlighetsfulla« som finns i dem båda.  Sjutton år senare kontaktas Vanessa av en kvinna som träder fram i sociala medier och berättar om den sexuella relation hon hade med en lärare. Vanessas förflutna väcks till liv, men hon kan inte finna sig i att Strane kan ha varit en förövare – och hon ett offer för övergrepp. 

Min mörka Vanessa är Kate Elizabeth Russells uppmärksammade debut, en drabbande roman som ställer frågan om samtycke på sin spets. 

"Stark romandebut om att vägra bära offerrollen." Kulturnytt i P1

"Jag rekommenderar den varmt till alla bokcirklar där ute. Lovar att den kommer att väcka känslor och diskussioner." Mariefreds Tidning

"Det starkaste jag har läst i år." Sydsvenskan