Älska pocket, 2020-12-25

Pocketpodden #79: Kalle Lind: ”Hasse Alfredson har lärt mig allt jag kan”

Det började som en kärleksaffär i femårsåldern. När Kalle Lind upptäckte Hasse Alfredson bestämde han sig för att bli tusenkonstnär han också! Fyrtio år senare skriver han den första stora biografin över en av Sveriges största komiker, revymakare, filmskapare, skådespelare, illustratör, kompositör, författare, spexare…. OCH, frågar vi oss i avsnittet, var Hasse Alfredson också en kulturman??

Därtill Simona Ahrnstedt om Netflix-aktuella romansviten Familjen Bridgerton.

Programledare Lisa Tallroth.

Om boken

"Finns det redan en sådan?"

Det är den absolut vanligaste fråga författaren fått då han berättat att han jobbar på en biografi över Hasse Alfredson. Det gör det inte. Det borde förstås finnas en hel hög med biografier som belyser olika sidor av hans konstnärskap, men det gör det alltså inte. Fast nu finns det i alla fall en.

Följ med på Hasse Alfredsons resa från barndomen i Helsingborg, via spexande i Lund, anställning på Radiotjänst till samarbetet med Tage och skapandet av AB Svenska Ord. Genom revyer, filmer, böcker, upptåg och allehanda muntrationer som kom att inreda folkhemmet med färg och humor. Men här tecknas också en annan bild, den av en rastlös konstnär med en häpnadsväckande mångsidighet och en man som inte alltid trivdes med att ständigt förutsättas vara rolig. En man som aldrig blev nostalgisk över sina egna bedrifter, men väl över de människor han förlorat.

Den första heltäckande biografin om en av våra allra största underhållare, artister och konstnärer är skriven av Kalle Lind, känd från radio, tv och podden Snedtänkt, där han granskat stort, smått och pyttelitet i den svenska underhållningens historia.

Sagt om boken

”En tungviktare till bok, elegant redigerad med ett sparsmakat och fantastiskt fint bildmaterial.” Sydsvenskan

”En hyllning från en skånsk arbetsmyra till en annan. Att på drygt 600 sidor få följa den rastlöse Alfredson som inte kunde låta bli att göra ett litet konstverk av allting han rörde är inspirerande.” Aftonbladet

”Rent mästerligt att han kan skriva så roande och så faktafyllt på samma gång.” Ystad Allehanda