Älska pocket, 2020-03-18

Foto: Klara Johansson

Niklas Natt och Dag och människans sanna natur – avsnitt 38 av Pocketpodden

Den som fortfarande tror att svenskt 1700-tal var Fjäril vingad och fnittriga peruker ska läsa romanerna 1793 och 1794. Här gör Niklas Natt och Dag (ja, adelsman!) en lika spännande som brutal nedstigning i den gyttjepöl som var dåtidens Sverige. I podden berättar Niklas om romanbygget som varvar skräckthrillerns nerv med djup historisk research och inte minst upplysningens stora knäckfråga: Vilken är människans sanna natur?

Och till kaffet redaktörs-Lisa om fjolårets mest sålda bok, En bur av guld av Camilla Läckberg. Programledare Lisa Tallroth.

Lyssna på avsnittet.

Om 1794

Ett nytt år randas, och i staden mellan broarna har Reuterholms förmyndarregim bannlyst all färg. Var och en vars förmögenhet inte är stor nog att höja dem över lagen tvingas klä sig i grått. Folket ska komma att kalla året Järnåldern. På Danvikens hospital, i utkanten av Stockholm, sitter en ung ädling och våndas över det vidriga brott han anklagas för. På en arrendegård inåt landet sörjer en mor sin dotter, dräpt på sin bröllopsnatt. När ingen annan vill utreda dödsfallet frågar hon den ende som återstår, en enarmad palt som inte längre har något att leva för. I den andra delen i Niklas Natt och Dags ”Bellman noir”-trilogi, får vi åter följa Mickel Cardell och Anna Stina Knapp och den myllrande och ruttnande värld som är deras, där det lilla som återstår av den gustavianska ärans prakt är statt i förfall. Niklas Natt och Dag visar att han är långtifrån färdig med sin brutala och skakande skildring av det sena 1700-talets mörkaste vrår.

 

Om En bur av guld

På ytan verkar Faye ha allt. En perfekt make, en älskad dotter och en lyxig lägenhet i den finaste delen av Stockholm. Men mörka minnen från uppväxten i Fjällbacka jagar henne och hon känner
sig alltmer som en fånge i en gyllene bur. En gång var hon en stark kvinna med ambitioner, men för sin mans skull har hon gett upp allt. När han sviker henne raseras hela Fayes värld. Plötsligt har hon ingenting alls. Först står hon handfallen, sedan bestämmer hon sig för att ge igen och börjar planera en gruvlig hämnd. En bur av guld är en drabbande roman om en kvinna som blir bedragen och utnyttjad men som tar kontroll över sitt eget öde. En dramatisk berättelse om svek, upprättelse och hämnd.