Food Junkie
Livet, maten, döden Köp bokenUtgivningsdag: 2013-10-16
Recensionsdag: 2013-10-30
Mediakontakt: Stephanie Tärnqvist
Efter en urspårad kväll på Operakällaren förs Mons Kallentoft akut till sjukhus. Medan läkarna kämpar för att rädda hans liv ställer han sig frågan: Varför har jag levt mitt liv på det här viset?
Restaurangerna, dryckerna och maten har fått Mons att spendera en förmögenhet och försaka nästan allt i ett maniskt sökande efter den ultimata smakkicken, från rykande stånd med gatumat i Bangkok till femstjärniga krogar i New York.
I Food Junkie är gastronomi på liv och död, ett sätt att fly och söka en sanning om sig själv. Det är en febrig kärlekshistoria, en berättelse om att överleva och om att försöka hitta hem, trots tillvarons allra mörkaste sidor.
”En bok för alla Food Lovers ... Om mat utan recept – men full av försök att sätta fingret på meningen med livet.”
Metro
"4/5
Icakuriren
"Berättelserna har blivit ännu mer personliga, självutlämnnande, passionerade, mörka och maniska. De är också fängslande och fyllda med kärlek till maten, dem som jobbar med den, livet och familjen."
Gourmet
”Det är varken fiktion eller dagbok, mer en sorts hallucinatorisk reseberättelse. Eller som låten Sister Morphine av Rolling Stones, fast utdragen till bokform. Där opiaterna är utbytta mot gastronomi i världsklass, dry martinis och lyxiga hotellsviter. Knark som knark. ... Inget är tillrättalagt, nedtonat eller anpassat till mysig soffläsning om god mat och ängsligt borgerliga trevligheter. ... Stilistiskt rör sig Food Junkie i ett gränsländ mellan Lars Noréns tidiga nattsvarta dikter och Bret Easton Ellis febrigt snabba berättande, fast med en knivsudd ranelidska i metaforerna.”
Sydsvenskan
”Men mat som tröst är förstås vad det handlar om hos Kallentoft också. Några av bokens bättre partier är de där han går tillbaka till sin grådaskiga barndom: besöken med mamman på restaurang Hamlet i Linköping, mormoderns kålpudding och den mörka familjehemligheten. Där finns en innerlighet som känns, inte minst i relationen till modern. Där finns kanske nyckeln till destruktiviteten, den ständiga smakjakten.”
Svenska Dagbladet
” ... jag grips av desperationen i gastroknarkarens jakt på det perfekta, ett ögonblick av glömska 'då inget skaver och bara det som känns och smakar väl existerar.' Den där tomheten som infinner sig när hela livet blir en jakt på snabba tröster. Jag hör den ofta omtalas men ser den sällan gestaltas inifrån som här. Det konsekventa inifrånperspektivet är bokens styrka.”
Göteborgs-Posten
”Det är vad hans nya självbiografiska bok Food Junkie handlar om, ätandet som en njutningens konst, ätandet som en upphöjd nu-känsla, ätandet som besatthet och en ständig jakt efter nya smaker och upplevelser. Men liksom en bra kväll på krogen består av flera rätter (plus dryck) rymmer hans bok flera sidor. Mellan raderna andas en sorg och rastlöshet, ett sökande efter det egna livets mening och sanning. ... ”Food Junkie” känns som en personlig och ärlig bok, där Kallentofts ordrika formuleringsglädje får fritt utlopp. Han ger sig hän, och putsar inte på sitt yttre eller inre för att vinna sympati ...”
Kristianstadsbladet
"Det här är nämligen läsning som det är närmast omöjligt att förhålla sig neutralt betraktande till. Den Kallentoftska prosan är som alltid exakt, rak ibland intill det brutalas gräns och samtidigt då och då försedd med en poetisk udd. Det är vackert skrivet, inget tvivel på den punkten."
Jönköpingsposten
”Boken är en intressant genreblandning mellan självbiografi, mat/resereportage och roman med existentiella undertoner. ... Språket med sin elegans gör drickandet och ätandet till något vackert. Allra bäst är de partier när Kallentoft stannar upp, när han analyserar och sätter ord på sin strävan, när han låter berättelsen bli roman snarare än reportage.”
Folkbladet
”I Food Junkie gör Mons Kallentoft krogen till sitt tempel.”
TT Spektra
”Hans skildring handlar inte om statusjakt, utan om eldfängd passion. Fråga ett hockeyproffs vad han känner när han sätter en puck i nättaket och avgör en VM-match. Fråga en poet vad han känner när han hittar metaforen som får hans text att öppnas i ett djup utan botten. Eller fråga en konnässör vad han upplever när han sväljer en årgångschampagne och känner den gifta sig perfekt med ostronen. Förmodligen pratar de om ungefär samma sak, ett fullständigt uppgående i nuet, ett tillstånd där man glömmer förflutet och framtid och slukas av en förtätad livskänsla av närmast religiös dignitet. På det gastronomiska området finns förmodligen få människor som bättre känner till svaren än Mons Kallentoft.”
Dagbladet
BTJ
"Mons Kallentoft har ett väl genomarbetat språk, han formulerar sig utmärkt, och är en driven berättare."
Dagbladet Sundsvall
”En bok för alla Food Lovers ... Om mat utan recept – men full av försök att sätta fingret på meningen med livet.”
Metro
"4/5
Icakuriren
"Berättelserna har blivit ännu mer personliga, självutlämnnande, passionerade, mörka och maniska. De är också fängslande och fyllda med kärlek till maten, dem som jobbar med den, livet och familjen."
Gourmet
”Det är varken fiktion eller dagbok, mer en sorts hallucinatorisk reseberättelse. Eller som låten Sister Morphine av Rolling Stones, fast utdragen till bokform. Där opiaterna är utbytta mot gastronomi i världsklass, dry martinis och lyxiga hotellsviter. Knark som knark. ... Inget är tillrättalagt, nedtonat eller anpassat till mysig soffläsning om god mat och ängsligt borgerliga trevligheter. ... Stilistiskt rör sig Food Junkie i ett gränsländ mellan Lars Noréns tidiga nattsvarta dikter och Bret Easton Ellis febrigt snabba berättande, fast med en knivsudd ranelidska i metaforerna.”
Sydsvenskan
”Men mat som tröst är förstås vad det handlar om hos Kallentoft också. Några av bokens bättre partier är de där han går tillbaka till sin grådaskiga barndom: besöken med mamman på restaurang Hamlet i Linköping, mormoderns kålpudding och den mörka familjehemligheten. Där finns en innerlighet som känns, inte minst i relationen till modern. Där finns kanske nyckeln till destruktiviteten, den ständiga smakjakten.”
Svenska Dagbladet
” ... jag grips av desperationen i gastroknarkarens jakt på det perfekta, ett ögonblick av glömska 'då inget skaver och bara det som känns och smakar väl existerar.' Den där tomheten som infinner sig när hela livet blir en jakt på snabba tröster. Jag hör den ofta omtalas men ser den sällan gestaltas inifrån som här. Det konsekventa inifrånperspektivet är bokens styrka.”
Göteborgs-Posten
”Det är vad hans nya självbiografiska bok Food Junkie handlar om, ätandet som en njutningens konst, ätandet som en upphöjd nu-känsla, ätandet som besatthet och en ständig jakt efter nya smaker och upplevelser. Men liksom en bra kväll på krogen består av flera rätter (plus dryck) rymmer hans bok flera sidor. Mellan raderna andas en sorg och rastlöshet, ett sökande efter det egna livets mening och sanning. ... ”Food Junkie” känns som en personlig och ärlig bok, där Kallentofts ordrika formuleringsglädje får fritt utlopp. Han ger sig hän, och putsar inte på sitt yttre eller inre för att vinna sympati ...”
Kristianstadsbladet
"Det här är nämligen läsning som det är närmast omöjligt att förhålla sig neutralt betraktande till. Den Kallentoftska prosan är som alltid exakt, rak ibland intill det brutalas gräns och samtidigt då och då försedd med en poetisk udd. Det är vackert skrivet, inget tvivel på den punkten."
Jönköpingsposten
”Boken är en intressant genreblandning mellan självbiografi, mat/resereportage och roman med existentiella undertoner. ... Språket med sin elegans gör drickandet och ätandet till något vackert. Allra bäst är de partier när Kallentoft stannar upp, när han analyserar och sätter ord på sin strävan, när han låter berättelsen bli roman snarare än reportage.”
Folkbladet
”I Food Junkie gör Mons Kallentoft krogen till sitt tempel.”
TT Spektra
”Hans skildring handlar inte om statusjakt, utan om eldfängd passion. Fråga ett hockeyproffs vad han känner när han sätter en puck i nättaket och avgör en VM-match. Fråga en poet vad han känner när han hittar metaforen som får hans text att öppnas i ett djup utan botten. Eller fråga en konnässör vad han upplever när han sväljer en årgångschampagne och känner den gifta sig perfekt med ostronen. Förmodligen pratar de om ungefär samma sak, ett fullständigt uppgående i nuet, ett tillstånd där man glömmer förflutet och framtid och slukas av en förtätad livskänsla av närmast religiös dignitet. På det gastronomiska området finns förmodligen få människor som bättre känner till svaren än Mons Kallentoft.”
Dagbladet
”Det är inte utan en rysning (eller leende) man läser denna fascinerande, personliga, emellanåt kåserande, lite mörka självutlämnande skildring.”
BTJ
"Mons Kallentoft har ett väl genomarbetat språk, han formulerar sig utmärkt, och är en driven berättare"
Dagbladet Sundsvall
Detaljerad fakta
Recensionsdag: 2013-10-30 Genre: Livsstil, hobby och fritid Originalutgåvans utgivningsår: 2012 Omslagsformgivare: Pär Wickholm Thema-kod: Mat och dryck Antal sidor: 318 Mått: 110 x 178 x 19 mm Vikt: 177 g Format (utgivningsdatum): Pocket, 9789175032696 (2013-10-16)