Älska pocket, 2021-11-05

Vår bästa tid – gnistrande och tankeväckande samtidssatir

Utsedd till årets bästa debut 2020 av Goodreads Choice Award, nominerad till Bookerpriset 2020. Kiley Reids första roman Vår bästa tid har både prisats och rosats av kritiker och läsare. Den valdes ut i Reese Witherspoons bokklubb och den bästsäljande författaren Jojo Moyes skriver: "Jag kunde inte lägga ifrån mig den".

Foto: David Goddard

Kiley Reid, uppvuxen i Tucson, Arizona och idag bosatt i Philadelphia, har en examen från Iowa Writers’ Workshop där hon belönades med The Truman Capote Fellowship. I en intervju i The Observer berättar Kiley Reid att hon hämtat inspiration från sin tid som nanny i New York när hon skrev Vår bästa tid. Boken berör ämnen som klass, sex och rasmism.

Vår bästa tid är en gnistrande samtidssatir om klass, rasism och privilegier. Vår bästa tid är den perfekta boken för bokcirkel. Tycker du att det är svårt att hitta på frågor – här är får du hjälp på traven.

Om boken

Alix Chamberlain är van att få som hon vill och har gjort karriär genom att visa andra kvinnor hur man lyckas med det. Så hon blir chockad när hon får reda på att hennes barnflicka, Emira, har blivit kvarhållen på den närliggande stormarknaden medan hon passade familjens tvååring. Händelsen, där en ung svart kvinna med ett blont barn omringas och blir anklagad för kidnappning, fastnar på film. Incidenten blir startskottet för en kedja av händelser som vänder upp och ner på allt som Alix och Emira tror att de vet om sig själva.

Sagt om boken:

" Intressanta funderingar kring klass och ras … Läs den här boken!"  Brita Zackari, Brita & Parisa

"Precis vad jag behövde läsa för att påminnas om att alla situationer har olika perspektiv. Boken speglar två helt olika kvinnors liv och hur de länkas samman över en allvarlig händelse en sen natt. Men kvinnorna har mer gemensamt än bara den nattens traumatiska händelse, och de genomlever det på olika sätt. Och bådas sätt är rätt, bådas känslor är okej. " Aysha Jones, Mama

"En vass roman om att växa upp i ett samhälle där alla roller redan är givna … Vår bästa tid påminner mig lite om Celeste Ngs hyllade Små eldar överallt, fast med mer satir och humor. " Ida Therén, Svenska Dagbladet