Älska pocket, 2020-02-05

Foto: Klara Johansson

Två romanförnyare – avsnitt 32 av Pocketpodden

I avsnitt 32 står Carina Rydberg och Rachel Cusk i centrum. Författarkollegan Jan Henrik Swahn fattade grejen med Den högsta kasten redan 1997. Andra gästen i studion är Daniel Sandström, förläggare på Albert Bonniers Förlag, gästar studion hittade Rachel Cusk när proffsläsningen tagit semester. Programledare Lisa Tallroth. Lyssna här.

Om Den högsta kasten

Obeveklig och skoningslös. Så beskrivs Carina Rydbergs kultförklarade bok Den högsta kasten. Efter en förödande resa till Indien befinner sig Carina återigen på sin favoritplats: vid bardisken på en av Stockholms mest klassiska restauranger PA & Co. Där sitter skådespelare och musiker, advokater och servitörer, de utvalda och de oönskade. Hon förälskar sig i en av stamgästerna, en advokat, men vad vill han egentligen? Leker han med henne, ingår hon i något slags spel? Den hösta kasten finns nu i ny pocketutgåva med nyskrivet förord av Jan Henrik Swahn samt bokcirkelfrågor. Under året kommer bokcirklar, författarsamtal, stadsvandringar och andra evenemang att arrangeras. 20 januari 2020 utsågs Carina Rydbergs kultklassiker till årets bok i projektet Stockholm läser.

Om Konturer • Transit • Kudos

Hyllad och älskad både av kritiker och läsare. Nu kommer Rachel Cusks trilogi, som inleddes med Konturer och följdes av Transit och Kudos, i en samlingsvolym. Den hör till vår tids stora litterära bedrifter. I Rachel Cusks verk blir lyssnandet ett slags berättande. I Konturer åker Faye till Aten för att undervisa. Under några infernaliskt varma sommardagar möter hon en rad individer som alla gör henne till åhörare medan de berättar om sina liv. I Transit har hon nyligen skilt sig och söker en fristad i ett nytt hem i London för sig och sina barn. Men ständigt möter hon människor som tar plats och pockar på uppmärksamhet. I Kudos möter hon en främling på flyget som berättar om hela sitt liv.