Älska pocket, 2019-08-23

Foto: Klara Johansson

Tala är GULD – Avsnitt 12 av Pocketpodden

Vi måste prata – lätta lösningar på svåra samtal, är titeln på retorikexperten Elaine Eksvärds senaste bok. Det låter ju för bra för att vara sant, men Elaine står på sig. Hon har undersökt vilka samtal svenskar har svårast för och levererar knep och formuleringar att ta till när tungan låser sig. Det gör den inte när Elaine gästar Pocketpodden!

När journalisten Marcus Walléns egen finlandssvenska farmor visade sig sitta inne på ledtrådar till gåtan om det försvunna naziguldet trodde han förstås inte sina ögon. I podden berättar Marcus om boken Naziguldet och de invigdas hemlighet och vad som egentligen pågick i Garmisch-Partenkirchen den dramatiska våren 1945.

Redaktörerna har läst Himmelskriket av Mons Kallentoft, Det vi glömde säga av Klara Grede och Stormvarning av Maria Adolfsson – alla pocketaktuella. Programledare Lisa Tallroth.

Lyssna på avsnitt 12 av Pocketpodden.

Vi måste prata – lätta lösningar på svåra samtal

Det är inte en fråga om du kommer möta svåra samtal, utan när du kommer att göra det. Den här boken ger dig förutsättningar att hantera samtalen, även när det handlar om att ge kritik eller ta en konflikt. Retorikexperten Elaine Eksvärd har gjort en nationell undersökning tillsammans med Novus och listat alla de samtal i jobb och vardag som vi svenskar tycker är svårast. Boken presenterar denna lista och ger slagkraftiga verktyg för varje svårt samtal.

Du kommer inte bara lära dig att skryt ligger på plats nummer tio, utan också att det är en förmåga man behöver för att få högre lön, mer uppskattning, fler karriärmöjligheter – och i slutändan ett lyckligare liv. Tack och lov finns det sätt att skryta snyggt utan att framstå som pompös. Elaine lär dig hur och mycket annat. Med hjälp av den här boken kommer du våga ta snacket i vardagen, och du kommer göra det riktigt snyggt.

Naziguldet och de invigdas hemlighet

Den här boken handlar om det som har kallats för tidernas största guldrån. Delar av skatten är fortfarande borta. Sommaren 1945 var en liten grupp tyska officerare och civilpersoner – de invigda – inblandade i en intensiv kurragömmalek med den amerikanska ockupationsmakten. Kanske avslöjade en av gruppens medlemmar, tjugoårige Hubert von Blücher, lite för mycket i det brev som han skickade till sin gudfar i Stockholm, den berömde upptäcktsresanden Sven Hedin. Gåtan har gäckat skattjägare i över 70 år. Följ med journalisten och författaren Marcus Wallén till Alperna, Medelhavet och Stockholm i jakten på en lösning, som också blir berättelsen om historiens värsta rövarstat och andra världskriget ur ett finansiellt perspektiv.