Älska pocket, 2022-02-11

Premiär för filmatiseringen av Rosa Liksoms roman Kupé nr. 6

”En varm, rolig, skitig och onykter roadmovie på räls.” Nu har filmatiseringen av Rosa Liksoms hyllade och prisade roman Kupé nr. 6 premiär. Juho Kuosmanen står för regin och bla de medverkande ser vi Dinara Drukarova, Yuriy Borisov, Seidi Haarla. Filmen tilldelades Grand Prix 2021 i Cannes.

Kupé nr. 6 utkommer i samband med premiären av filmatiseringen i ny pocketutgåva och som ljudbok inläst av Livia Millhagen.

Om boken

”Humorn som föds ur Rosa Liksoms tillspetsningar och snabba vändningar är skoningslös och absurd. Med till synes enkla penseldrag får Liksom fram enskilda människoöden och ett helt lands historia”, lyder motiveringen när Rosa Liksom fick Finlands största litterära pris, det prestigefulla Finlandiapriset 2011 för Kupé nr 6.

Kupé nr. 6 är en kompakt, poetisk och mångbottnad historia om en tågresa genom 1980 - talets Sovjetunionen. En resa som alltmer formar sig till ett mänskligt drama, en färd genom själens islossning och en meditation över historiens och tillvarons grepp om oss alla.

Sagt om boken

"En storslagen liten bok ." Göteborgs-Posten

" Förtätat, poetiskt och mättat av dofter och färgsensationer ." Svenska Dagbladet

" Absurd, svindlande och fängslande." Aftonbladet

Om författaren

Rosa Liksom, en pseudonym för Anni Ylävaara, föddes 1958 i gränsbygden kring Övertorneå i Finland Idag är hon en av Finlands främsta moderna författare och en av landets största kulturpersonligheter Rosa Liksom är även verksam som konstnär, författare, dramatiker och seriemakare. År 2011 belönades hon med Finlandiapriset för sin bok Kupé nr. 6 (på svenska 2012). Därefter följde Sånt är livet (2015). Hennes senast utgivna bok är Överstinnan (2019). Rosa Liksom belönades med Svenska Akademiens nordiska pris 2020 och nominerades till Finlandiapriset 2021 för sin senaste bok Väylä (utkommer på svenska 2023).