Älska pocket, 2020-08-28

Pocketpodden #62 Vibeke Olsson: Det börjar inte med lik

I år är det 75 år sedan andra världskriget tog slut. Och kanske förmår vi urskilja det totalitära systemets förövare, medlöpare och offer något klarare idag än då, men vad har vi egentligen förstått? Det är frågan dagens gäst Vibeke Olsson fortfarande funderar på och vi pratar om hennes nyaktuella klassiker Ulrike och kriget, Ulrike och freden och Molnfri bombnatt.

Därtill får du höra vad förläggare Daniel Sandström anser om Lina Wolffs Köttets tid.

Programledare Lisa Tallroth.

Om Molnfrinatt

En höstkväll 1993 står Hedwig Johansson i fönstret och hör skinnhuvudena skandera nedanför på gatan: Sieg Heil! Sieg Heil! Återigen hör hon de röster som för mer än femtio år sedan skrek detsamma, men då på en gata i Mainz i Tyskland. Hedwig förstår att nu är tidpunkten inne att berätta den historia hon så länge burit på, nu när det finns röster som dagligen påminner henne om den tragedi hon bevittnade på så nära håll.

Om Ulrike och kriget/Ulrike och freden

I den fristående uppföljaren "Ulrike och freden" möter vi Ulrike när kriget är slut och drömmen om ett Stor-Tyskland är grusad. Ulrike har förlorat allt, sina föräldrar, två bröder och sin tro på Gud. Ulrikes lön som städerska på Hauptbahnhof räcker inte och för att överleva börjar hon prostituera sig. Vibeke Olsson var bara femton år när hon skrev den första romanen om Ulrike; en skildring av hur det kan komma sig att en så stor del av det tyska folket ställde upp för sin Führer. Boken visar också hur påverkbara unga människor kan vara och hur lätt det är att bli indoktrinerad av skicklig propaganda. Böckerna om Ulrike hör hemma i kanon, när de nu ges ut i samlingsvolym är det med förhoppningen att de ska hitta en ny generation läsare.

Om Köttets tid

En svensk skribent åker till Madrid för att finna inspiration, men blir snabbt indragen i en rad förvecklingar som leder till svåra etiska ställningstaganden. I en bar möter hon Mercuro Cano som tror sig vara förföljd av skaparna till den ljusskygga nätshowen Köttets tid, som han medverkat i för att sona allt ont han åsamkat sin hustru. Bakom showen står nunnan Lucia – som tagit på sig det komplexa, men samtidigt kittlande, uppdraget att försöka rädda förtappade själar från den diaboliska värld som är präglad av köttets villfarelser. Kan Mercuro räddas? Och framför allt: bör han räddas?

Köttets tid är en roman om människans behov av andlighet i en ytterst kroppslig verklighet, en skildring av kampen mellan könen, och av den oemotståndliga drömmen om rening och frälsning från den utmätta tid som är vår.