Älska pocket, 2020-08-14

Foto: Klara Johansson

Pocketpodden#60: Åke Edwardson och det svåraste han gjort

Livet är för stort för att rymmas i en enda människa, säger Åke Edwardson som i sex år arbetat med att fångat det viktigaste i romanen Bungalow. Den är en myllrande berättelse som rör sig mellan ett thrillerliknande sökande i Sydostasien och en barndom i femtiotalets Småland, inget helt olik Åke Edwardsons eget liv. Och överallt pockar spriten på uppmärksamhet. I podden pratar vi om skrivande som usel terapi, om hur djupt man ska gräva och vilken försoning man kan hoppas på.

Till kaffet blir det peptalk inför jobbstart: Reload – så blir du återhämtningssmart.

Programledare Lisa Tallroth.

Lyssna på avsnittet

Om Bungalow

Som ung reste Kalle Edwards i Sydostasien, och mer än fyrtio år senare ger sig hans dotter Jenny iväg för att resa i faderns fotspår. Men Jenny försvinner. Senaste livstecknet är ett sms från Bangkok. Ingen vet var hon är, eller om hon har försvunnit frivilligt. Kalle bestämmer sig för att flyga dit och leta efter henne. 

I sitt sökande återvänder Kalle till platser han besökt för länge sedan. Den unge mannen och den medelålders i samma liv. Och resan går ännu längre bakåt, till minnen av den komplicerade uppväxten i sextiotalets Småland, uppbrottet från det lilla samhället och försöken att bli vuxen. Att vara pappa. 

Bungalow är en drabbande roman om livsval, försoning och det förflutnas långa skuggor. Utöver prisbelönta romaner, novellsamlingar och ungdomsböcker har Åke Edwardson också haft stor framgång med sin kriminalserie om kommissarie Erik Winter. 

Sagt om boken

"Bungalow är till stora delar en mycket mörk roman, där Edwardson inte drar sig för att vrida om den känslomässiga kniven ordentligt emellanåt ... Det finns en värme här, mitt i eländet." JÖNKÖPINGS-POSTEN 

"En trovärdig och berörande skildring ... en roman om att sluta fly, och våga stanna och läka våra djupaste sår" SVENSKA DAGBLADET 

"Fantastisk" EXPRESSEN

"Bitvis är det väldigt roligt, bitvis nattsvart ... Här finns spritdränkta barndomsscener av samma klass som i Susanna Alakoskis Svinalängorna eller Åsa Linderborgs Mig äger ingen."  DAGENS NYHETER 

Om Reload – så blir du återhämtningssmart

I en värld som snurrar allt snabbare är det lätt att tappa fotfästet. Vi får ofta höra att det moderna livet – fullt av jobb, aktiviteter och skärmtid – kan försämra vår hälsa och att vi borde ta det lite lugnare. Men stress i sig behöver inte vara farligt, det farliga är att inte få någon återhämtning. Och tyvärr är det just återhämtning som många missar.

I den här boken får du mängder av praktiska tekniker och tips på hur du kan leva återhämtningssmart, både fysiskt och mentalt. Genom att hitta din personliga återhämtningstyp kan du forma ett roligare liv där du dessutom orkar ännu mer.

Reload – så blir du återhämtningssmart lär dig ladda dina batterier – utan att skära ner på sådant du tycker är roligt.