Älska pocket, 2020-06-18

Pocketpodden: Simona Ahrnstedt om att kärlek inte är poängen

Simona Ahrnstedt "Kärlek är inte poängen"

Dagens svenska romancelitteratur har inte så mycket med drömprinsar att göra. I alla fall inte i Simona Ahrnstedts tolkning. I senaste romanen Bara lite till är kärleken mest ett hinder för Stellas strävan efter självständighet och karriär. I podden pratar Simona om sin romanvärld som progressiv, politisk och modern. Och med relationer precis så stökiga att få till som i verkliga livet. För vem ska ge upp vad?

Till kaffet bjuder förläggaren Daniel Sandström på En fri agent, senaste nytt från spionmästaren John Le Carré.

Programledare Lisa Tallroth.

Lyssna på avsnittet

Om Bara lite till

Stella Wallin förlorar allt som betyder något: sin pojkvän, sitt jobb och sitt hem. Så hon gör det varje normal kvinna skulle göra. Hon super sig redlös på bag-in-box-vin, cyber-stalkar sitt otrogna ex och fulgråter i bästa vännens kök. Och så flyr hon till den enda bostad hon har kvar: ett kallt och smutsigt torp ute på landet – utan vatten och el.

Storstadstjejen Stella, som lever för välskräddade kläder och vårdar sina Louboutinskor som bebisar, finner sig snart strandsatt utanför Laholm. Pank, hungrig och vilsen. Torpet är en mardröm och landet är hemskt.

Men gradvis inser Stella att hon fått en möjlighet att upptäcka vem hon egentligen är. Stöttad av en rymnings-benägen get, excentriska småstadsbor och Thor Nordström – ett stycke självgod ekobonde som visar sig vara oväntat bra på att kyssas – dras hon in i småstadslivet och dess intriger. Samtidigt närmar sig ett livsavgörande beslut och Stella vet att hon måste bestämma sig. Men hon vill ha mer. Bara lite till …

”Här finns allt en bra romance ska innehålla: komplicerade liv, motsatser som dras till varandra, häftigt och oanständigt sex och en omöjlig kärlek.” Tara

”En av våra feelgoodmästare.” Femina

Om En fri agent

Nat, en veteran inom den brittiska underrättelsetjänsten, anar att hans tid som agent närmar sig sitt slut. Men ett sista uppdrag dyker upp och plötsligt befinner sig Nat i team med den briljanta Florence, som jagar en oligark med ljusskygga planer. Samtidigt blir Nat badmintonpartner med den unge Ed som vädrar sitt missnöje med att leva i en värld i skuggan av Trump och Brexit. Snart öppnas en dörr mot oväntade samarbeten och Nat tvingas ut på fältet igen – med både Ed och Florence – och spåren leder österut.

Efter succén med Spionernas arv återvänder John le Carré nu till vår tids stora frågor. En fri agent är en både kylig och rasande samtidsskildring av en mästare i högform. John le Carré, född 1931, blev ett världsnamn när han 1963 gav ut Spionen som kom in från kylan, den mest berömda av alla agentskildringar.