Älska pocket, 2020-06-24

Foto: Klara Johansson

Pocketpodden: Mattias Edvardssons (inte så) Goda grannar

En dramatisk bilolycka på den lugna villagatan blir början på raset. För var det verkligen en olycka? Vartefter vi får titta in bakom häckar och köksgardiner hos Mattias Edvardssons Goda grannar visar det sig att hemligheterna och hållhakarna bara blir fler och fler. I senaste avsnittet av podden berättar Mattias hur han befolkar sina romaner – gärna med alldeles vanligt osympatiska personer – och om sin egen grannskräck.

Hör också om Anna Fredrikssons böcker Sommarhuset och Ett enklare liv, en underbar kombo av Österlenmys och trassliga mor- och dotterrelationer.

Programledare Lisa Tallroth.

Lyssna på avsnittet

Om Goda grannar

Micke och Bianca flyttar till ett fridfullt villakvarter som verkar perfekt för dem och deras två barn. Men allt eftersom de lär känna sina nya grannar kommer obehaget krypande. 

Goda grannar är en psykologisk spänningsroman om faran med att komma sina grannar alltför nära. Den vänder och vrider på vår uppfattning om trygghet, och skildrar den hårfina gränsen mellan rätt och fel. Hur väl känner du dina grannar? Och vad händer när hotet flyttar in i ditt eget hem? 

Om En helt vanlig familj

De är en helt vanlig familj. Prästen Adam, juristen Ulrika och deras 19-åriga dotter Stella. De bor i ett villaområde i Lund och på ytan tycks tillvaron perfekt. Men allt raseras när Stella anklagas för mord och hamnar i häktet.  I tre olika delar får vi följa far, mor och dotter, och bit för bit avslöjas sanningen om vad som egentligen hände. En helt vanlig familj är en spänningsroman om varje förälders mardröm. Om den fina linjen mellan rätt och fel, sanning och lögn. 

En nästan sann historia

1996 är Zackarias student vid kursen litterärt skapande på Lunds universitet. Han och hans kursare drömmer den stora författardrömmen: De ska erövra världen med sina texter. Deras lärare Li Karpe utmanar dem, hånar dem och låter drömmen växa sig än större. Hon introducerar Zackarias och tre andra utvalda för Leo Stark – en av Sveriges främsta författare. Snart försvinner Leo Stark spårlöst och en av studenterna döms för att ha mördat honom.

Ett enklare liv

Midsommartid i fiskeläget Kivik på Österlen. Lagom till semestersäsongen öppnar Sally äntligen sitt pensionat. Hon tvingas snart inse att det är mycket svårare än hon trott att driva en sådan verksamhet. Dottern Josefin kämpar med sitt självhushåll, men drömmen om ett enklare liv är svår att upprätthålla när pengarna inte räcker.  Den efterlängtade fortsättningen på Mellan himmel och hav – relationsdrama om tre generationer kvinnor på Österlen

Sommarhuset

Eva har inte haft någon kontakt med sina yngre syskon på många år. Hon har nästan slutat tänka på dem när hennes mamma oväntat dör och hon måste träffa Anders och Maja vid begravningen. Ingenting har förändrats, de är som främlingar inför varandra och snart är de inbegripna i en bitter arvstvist. Eva har sett det som en självklarhet att hon ensam ska ta över mammans älskade sommarhus i skärgården, men syskonen vill sälja så fort som möjligt.