Älska pocket, 2020-07-31

Pocketpodden# 58: Sofia Rönnow Pessah och samtyckets gråzoner

Sonia i romanen Männen i mitt liv vill vara en skön och sexigt frigjord tjej. Men hon vill också bli älskad. Sofia Rönnow Pessah förklarar vilken svår ekvation detta är i en värld som fortfarande sorterar kvinnor som horor eller madonnor. Hennes bok har inte bara väckt MÅNGA reaktioner, den har också fått kvinnor att bryta upp och män att ... fundera?

Till kaffet tipsas om Tomas Eriksons Omgiven av dåliga chefer.

Programledare Lisa Tallroth.

Lyssna på avsnittet

Om Männen i mitt liv

Sonia kysser och blir kysst, Malmö byts mot Lund och kyssarna byts mot sex. Studentliv och nationer, fester och utekvällar. Sonia flyttar till Stockholm, där nattlivet balanseras med arbetet som jurist. Männen tycker Sonia är frigjord och villig. Sonia tycker männen är dumma i huvudet. Ett liv skildrat och räknat i one-night-stands och relationer, vad gör Sonia med männen i sitt liv och vad gör de med henne?

Sofia Rönnow Pessahs debutroman Männen i mitt liv har rosats av både läsare och kritiker. Hon är född 1989 och arbetar som asylrättsjurist i Stockholm.

"Rönnow Pessahs språk är fångande, har högt tempo och inga onödiga detaljer … Författaren är särskilt skicklig på att skriva fram korta skeenden. Smärtpunkterna blottas." SVENSKA DAGBLADET

"Männen i mitt liv är en feministisk roman även om den driver med patriarkatet på patriarkatets villkor, men också en metoo-roman i bemärkelsen att de flesta männen är rätt så rädda för att gå för långt, men gör det i alla fall." GÖTEBORGS-POSTEN

"Tempot är rappt och de många sexscenerna är explicita, avskalade, sakliga … Det är avsiktligt oerotiskt – träffande och bra." SYDVENSKAN

Omgiven av dåliga chefer

Är du omgiven av dåliga chefer?

Lär dig handskas med den mest hopplösa chef du kan tänka dig. Och upptäck hur du klarar olika knepiga situationer, till exempel då du har stort ansvar men inga befogenheter.

Är du som chef omgiven av latmaskar?

Har du underpresterare i ditt team? Här är förklaringen till varför vissa medarbetare inte lever upp till dina förväntningar. Snart vet du vad du kan göra åt saken.

Thomas Erikson utgår även denna gång från modellen med fyra grundfärger för olika personlighetstyper när han skriver om kommunikation. Och nu tar han den vidare och fokuserar på drivkrafter, motivationsfaktorer, utvecklingsnivåer och kanske det viktigaste av allt – varför vi överhuvudtaget har chefer. Skarpsynt, skoningslöst och med glimten i ögat avslöjar han hur vi fungerar tillsammans på arbetsplatsen.