Älska pocket, 2020-07-17

Foto: Klara Johansson

Pocketpodden avsnitt 56: När mörkret faller lyfter Katarina Wennstam tungt

Två mördade unga kvinnor, den ena i en mörk park. Den andra hemma i köket. Den första hamnar på löpet, den andra blir, kanske, notis. I denna skevhet börjar Katarina Wennstams roman Vargen och i Pocketpodden pratar vi om allt som är åt helvete med detta: tron att parker är farligare än pojkvänner, att svenska domstolar ger män äganderätt till kvinnors sexualitet, att porr kan ha en avhumaniserande effekt och inte minst, vad som händer med en författare som försöker skildra övergreppen.

Till kaffet en glutt på Donna Leons senaste, Ett högt pris.

Programledare Lisa Tallroth.

Lyssna på avsnittet

Om Vargen

En dag blir mardrömmen verklighet: en ung kvinna rapporteras försvunnen efter en fest. Polisen Charlotta Lugn ger sig in i det medialt uppmärksammade spaningsarbetet, och upptäcker snart spår som leder till cybervärldens mörkaste vrår. Samtidigt befinner sig advokat Shirin Nouri i en rättegång som blir en av hennes svåraste prövningar: en man erkänner att han dödat sin flickvän, men hans ombud gör ändå allt för att han ska gå fri. En dag kommer vargen, men lyssnar någon på varningarna?

I Vargen berättar Katarina Wennstam om ett samhälle där rättvisan gör skillnad på män och kvinnor.

Sagt om Vargen

”Wennstams hjälte i flera romaner, mordutredaren Charlotta Lugn, är just den man behöver för att stå ut: en erfaren medelålders slitvarg med moralisk stadga och ett varmt klappande hjärta.” AFTONBLADET

”Wennstam är oslagbar när det gäller att skriva fängslande och ledigt om svåra ämnen, hon bygger fiktion utifrån aktuella händelser” FAGERSTA-POSTEN

”Det är allmänbildande, det är brutalt och det är vredesframkallande.” DAGENSBOK.COM

”Snart är historien målmedveten som få och framförallt skrämmande på ett sätt man knappt kan ta in” TTELA

Om Ett högt pris

En ung kvinna återvänder från semestern och hittar sin granne, en äldre dam, död på golvet. Troligen har hon drabbats av hjärtinfarkt. Kommissarie Brunetti bestämmer sig för att undersöka saken närmare.

Snart upptäcker han att den äldre kvinnan har varit engagerad i en kvinnojour. Och att hennes lägenhet har fungerat som fristad för misshandlade och utnyttjade kvinnor.

Övertygad om att detta är en viktig ledtråd i utredningen om dödsfallet börjar han söka svar. Han finner en historia som sträcker sig årtionden bakåt i tiden – och inrymmer allt från kärlek och lögner till fusk och bedrägeri.