Älska pocket, 2020-04-10

Foto: Klara Johansson

Pocketpodden avsnitt 42: Anne Swärd – blyg och radikal

Jackie är en händelse som ser ut som en tanke. Anne Swärds första roman som ledamot i Svenska akademien handlar om en kärleksrelation som övergår i övergrepp, misshandel och förödande tystnad. Men den här historien har funnits hos Anne sedan långt innan #metoo. Kanske har hon skrivit om den i alla sina romaner?

Från Österlen och Ulf Lundell kommer årets påskkort. Inte så glatt. Men det vore ju också konstigt.

Programledare Lisa Tallroth.

Lyssna på senaste avsnittet.

Om Jackie

Anne Swärds nya roman handlar om en ung kvinna på väg mot Stockholm och livet. Det är den varma sommaren 1988, ingenting har ännu hänt. Mannen hon sedan möter är bortom vad hon kan föreställa sig. Jackie är en roman om kärlek, besatthet och överlevnad.

Om Vera

Den kortaste kärleken kan ibland få de längsta konsekvenserna. Under falskt namn kommer den unga Sandrine från krigets mörker till ett soldränkt försommarsverige. Året är 1945. Hennes enda bagage är ett barn hon tänkt göra sig av med, och en hemlighet som hon är beredd att göra vad som helst för att behålla. Vera är en roman, om flykt och överlevnad, om mödrar och döttrar; om skuld och kärlek som följer med i generationer.

Om Vardagar 1 • Vardagar 2

Vardagar 1 och Vardagar 2  är Ulf Lundells dagboksurval från 2017 och 2018. Musiken, familjelivet, skrivandet, naturen, politiken, hälsan, samhället. Han iakttar nutiden och ser tillbaka på sitt liv.