Älska pocket, 2021-04-30

Pocketpodden #97: Clara Clementine Eliasson: "Får Lana del Rey får väl jag?!"

Det finns de som tycker det är konstigt att Claras debutroman Mot San Francisco skildrar 1. Kalifornien 2. En verklig skolskjutning på 70-talet och 3. En medelålders hemmafru. Men de har inte alls fattat hur Clara Clementine Eliasson såväl skriver som lever sitt liv. Lyssna på veckans avsnitt så behöver du inte vara en av dem. (Att växter och grenverk brer ut sig över sidorna förvånar dock ingen. Clara är trots allt botaniker.)

Programledare Lisa Tallroth.

Lyssna på avsnittet!

Om boken

1978 bor Julie i en instängd förort till San Diego. En natt knackar B på hennes fönster. Hon tar med sig akacieträdens dofter, rusiga cykelturer och kyssar som smakar whisky och kanel. Men också döda fåglar, vapen och män med hårda händer.

När B fyrtio år senare rymmer från sin anstalt kommer Julies minnen tillbaka: sommaren då B tog henne med på en road trip mot en berusande och dunkel avgrund. Kommer B att hitta Julie den här gången?

Clara Clementine Eliassons debutroman Mot San Francisco är en kristallklar och poetisk kärleksroman, löst baserad på Brenda Ann Spencer och den ökända skolskjutningen i San Diego 1979.

”Den griper tag, jag ville inte lägga bort den … den är jättemycket och fantastisk!” - Gokväll

"Hon som hette Elisabeth Sumner, men av mig kallades B, hade ljusrött hår och var expert på att göra meningar av ingenting. Finna mening i allting. Hon gjorde mitt liv till ett äventyr när jag trodde att ingenting någonsin skulle hända.
Jag måste berätta om henne och allt vi var med om, eftersom hon i alla andra historier bara har varit den som utförde den där skolskjutningen i San Diego."