Älska pocket, 2021-04-16

Pocketpodden #95: Elin Ek: Folk med hybris är det roligaste som finns

Varför tror alla att högstadiet är ett helvete? undrar Elin Ek. Det kan ju också vara alldeles, alldeles underbart! Särskilt för den som har hybris! Ända sedan Grynet-tiden har Elin Ek varit tweenisarnas främsta vapendragare och nu är det dags igen. I serien om Athena (fjärde delen ute nu!) får vi uppleva världen genom 12- och 13-åringens ögon. Klarsynt, kaxigt och väldigt roligt! Precis som Elin själv.

Programledare Lisa Tallroth.

Lyssna på avsnittet!

Om Athena: Det är aldrig för sent

Det är nu det händer. Athena börjar i 7b. Första dagen i skolan är Ronja så nervös att hon är alldeles blek i ansiktet. Men inte Athena. Hon känner glädje och pirr och julaftonskänsla!
Förutom det underbara med att börja i högstadiet händer två fantastiska saker till i Athenas liv: att fylla 13 år och att Yousef blir mer än en nästbästis…

Den här hösten möter Rädda-Jorden-Klubben sin största utmaning hittills: Hur får man 1,6 miljoner gamlingar i Sverige att sluta dega på ålderdomshem och istället blir klimataktivister?
RJK chockas över att deras pensionärskompisar på Russingården tvingas titta på en tjock-teve med bara tre kanaler i ett varmdammigt allrum! Inte konstigt att de verkar apatiska - de har såklart supertråkigt!
Här måste fixas wi-fi, nya kanalpaket och minst ett dataspel! Men hur gör man det när kommunen inte vill betala?
Och vad händer med Sven och Monica som varit gifta i 50 år och riskerar att tvingas isär? Kan RJK stoppa det? Vilken tur att Athena är döpt efter den grekiska krigs- och kunskapsgudinnan - för här behövs både briljanta idéer och stridslystnad!

Elin Eks Athena är en schysst kompis som med stark självkänsla och ostoppbar attityd försöker förändra världen till det bättre och lämnar läsaren med känslan att ingenting är omöjligt.

"/…/ en modern Pippi som vägrar bli insorterad i ett fack. Hon är supersmart och klurig och hittar de mest påhittiga lösningar." /.../ "Athena genomskådar en lat och bekväm vuxenvärld, som slutat ta ansvar för kommande generationer." Upsala Nya Tidning