Älska pocket, 2021-03-26

Foto: Klara Johansson

Pocketpodden #92: Kristina Agnér är faktiskt inte mörkrädd

Den mörkrädda Alva, huvudperson i romanen Var inte rädd för mörkret, ställs inför en hård prövning när hon ärver ett släkttorp djupt inne i den småländska granskogen. När hon dessutom inser att hennes mamma blev mördad och att mormor 1965 mystiskt försvann från samma torp …ja då stiger pulsen!

Efter år av skrivande insåg Kristina Agnér till slut att hon ska gräva där hon står. Så i debutromanen Var inte rädd för mörkret gestaltar hon det småländska landskapets växling mellan idyll och mörker, sorgen efter mamma och allt det outtalade hon lärt sig se hos människor i jobbet som socionom.

I avsnittet tipsar vi också om Annette Hess (skaparen av Weisensee) första roman Tyska huset.

Programledare Lisa Tallroth.

Om Var inte rädd för mörkret

Alva lämnar Stockholm med ett krossat hjärta för att röja upp i det gamla båtsmanstorp hon ärvt efter sin mamma. Väl på plats i de småländska skogarna får hon veta att modern inte dött en naturlig död. Hänger det samman med en ung kvinnas olösta försvinnande i byns förflutna? Medan sensommarnätterna blir allt mörkare blandas platsens historia med Alvas egen – och i jakten på sanningen får hennes rädslor alltmer rationell grund. Men det är inte mörkret som är farligt, det är människorna.

Kristina Agnér är frilansredaktör och manusutvecklare med en bakgrund som socionom. Insjöarna och skogarna kring sommartorpet i Småland gav inspiration i skrivandet. Var inte rädd för mörkret är hennes debutroman.

Instagram: @kristina.agner • facebook.com/kristinaagnerauthor

Om Tyska huset

 Frankfurt, 1963. Den unga översättaren Eva Bruhns blir inkallad som tolk under Auschwitzrättegångarna. Medan Eva lyssnar till de fasansfulla vittnesmålen hopar sig frågetecknen i hennes egen historia. Varför vägrar hennes föräldrar att prata om vad de gjorde under kriget? Och varför undviker pojkvännen Jürgen alla frågor om det förflutna? 

Eva anar inte att denna historiska process kommer att förändra inte bara hela landet, utan även hennes eget liv. 

Tyska huset är Annette Hess första roman. Hon arbetar också som manusförfattare och har skapat den framgångsrika tv-serien Weissensee.