Älska pocket, 2021-03-19

Pocketpodden #91: Varför blev Adam Svanell en anonym prestationist

När kulturjournalisten Adam Svanell blev sjuk kunde han inte skriva ett mejl utan att det tjöt i öronen och hjärtat rusade. Men efter en tid kom frågorna. Varför har utmattningssyndrom blivit en folksjukdom i just Sverige och just nu? Och varför drabbades just han? Sökandet efter svaret resulterade i Anonyma Prestationister, en bok han vid närmare eftertanke kanske inte borde ha skrivit.

Dessutom tips om en riktigt psykrysare: Fristad av Anna E Wahlgren.

Programledare Lisa Tallroth.

Om Anonyma Prestationister

En dag, på väg till en intervju, tvingas Adam Svanell till akuten med en skarp smärta i bröstet. Han verkar ha fått en ny kropp, en som är allergisk mot arbete. Snart får han gå i gruppterapi för att öva sig på att inte prestera och tvingas omvärdera hela sitt sätt att leva. Anonyma Prestationister är inte den typiska sjukdomssagan där författaren kommer ut på andra sidan som en ny och starkare människa. Det är en bok om allas vårt förhållande till arbetet, tiden och oss själva. Adam Svanell tecknar stressens historia och undersöker varför diagnosen utmattningssyndrom sprids som en epidemi. Han frågar sig: varför händer detta just oss, just här, just nu? Och vad kan vi göra åt det?

Sagt om boken

”En gedigen bok som pendlar mellan det personliga och allmänna, mellan reportage och essä. På sina ställen är den dessutom väldigt rolig." Filter

”Så välskriven, så välresearchad, så oavbrutet intressant.” Aftonbladet

”Precis så nådelös och rå mot författarens självbild och begär som en bok av den här sorten måste vara.” Expressen