Älska pocket, 2021-01-08

Pocketpodden #81: Karin Erlandssons längtan

Legenden om ögonstenen (Pärlfiskaren, Fågeltämjaren, Bergsklättraren och Segraren) låter den åländska författaren Karin Erlandsson en pärlfiskaren gå till botten med det hon själv grubblat över i många år: Vad gör längtan med oss? Går det att längta utan att jaga efter? När blir längtan bara en förgörande besatthet?

Ett maffigt tema för ett stort fantasyäventyr – och för ett poddavsnitt!

Programledare Lisa Tallroth.

Om Segraren

Hundratals, tusentals pärlor ligger tätt intill varandra. Pärlemorn gnistrar i lyktornas sken och det gör inte längre något att vagnen skumpar så att tänderna skallrar. Det är hit mina pärlor fraktas, det är här de finns, alla pärlor jag samlat genom åren.

Kampen om ögonstenen tar Miranda och Syrsa till rikets västra delar, över vårliga åkrar och ända till drottningstaden med sina pärlbelagda gator. Det sägs att när drottningen har ögonstenen i sin ägo så får alla i hela riket vad de längtar efter. Men Miranda undrar om det verkligen stämmer när hon får se vem det är som står bredvid drottningen – den fruktade Iberis. Vem är hon egentligen och vad gör hon i drottningstaden?

Segraren är den fjärde och sista delen i Legenden om ögonstenen.

Läs också de tidigare delarna i serien:

Bergsklättraren

Den norra hamnstaden ligger i ruiner och Iberis har lämnat rädsla och elände i sina spår. I hopp om att ta ögonstenen och makten ifrån henne beger sig Miranda, Syrsa och Lydia upp i bergen i den östra regionen. De trotsar bergsfolkens och luftens kyla och tar sig hela vägen in i bergets mörker. Där får deras uppdrag följder de inte kunnat föreställa sig.

Fågeltämjaren

Miranda och Syrsa befinner sig i Lydias hus i den norra hamnstaden som förbereder sig för vintern. Med samma skicklighet som Miranda dök efter pärlor, klättrar hon nu högt uppe i smaragdkronorna där hon träffsäkert svingar sin yxa. Men vintern kommer tidigt och med vintern onda krafter, som snart har staden i sitt grepp.

Pärlfiskaren

Miranda saknar en arm. En roshaj tog den en dag när hon var nere i djupet och dök. Trots det är hon den bästa dykaren och den bästa pärlfiskaren. Hon vet att ögonstenen, den mytomspunna och mest värdefulla pärlan, kan bli hennes. Mot sin önskan har hon Syrsa med sig på äventyret, en flicka som pladdrar oavbrutet och inte ens simmar särskilt bra.