Älska pocket, 2021-01-01

Foto: Fredrik Hjerling, Caroline Andersson

Pocketpodden #80: Hej 2021 med Anna Tell & Daniel Sandström

Pocketpodden inleder året med en sprillans ny spänningsroman. I Norr om Beirut får polisen Amanda Lund ett fall där spåren leder till Libanon och Afghanistan, områden författaren Anna Tell känner väl från sina egna utlandsuppdrag för Försvarsmakten.

Förläggare Daniel Sandström summerar bokåret 2020 och anar pandemins påverkan på kommande utgivning. Gott om boktips blir det, bland annat Géraldine Schwarz drabbande släktuppgörelse Medlöparna.

Programledare Lisa Tallroth.

Om Norr om Beirut

Det är en iskall februarinatt och Amanda Lund skickas till Västerbron i Stockholm för att förhindra ett självmord. Hon misslyckas med uppdraget, men när hon ska avrapportera ärendet uppdagas att mannens båda barn varit försvunna under oklara omständigheter. Även en vän till honom, en kvinnlig chef på SIDA, visar sig vara spårlöst försvunnen. När Amanda och hennes kollegor gräver djupare i fallet upptäcker de att spåren leder till en kontakt utomlands. Samtidigt är någon ute på en farlig resa från Afghanistan, via olika flyktingläger – på väg mot Eu

Norr om Beirut handlar om svårtydda händelser runt om i världen, fjärrstyrda av mörka hemligheter som hotas att avslöjas.

Om Anna Tell

Anna Tell är statsvetare och kriminalkommissarie med ett förflutet inom Försvarsmakten. Med tjugo års erfarenhet av operativt arbete, både i Sverige och internationellt, är hon väl förtrogen med den värld hon skriver om. Norr om Beirut är den tredje fristående delen om förhandlaren Amanda Lund vid Nationella insatsstyrkan. De tidigare titlarna i serien är Fyra dagar i Kabul och Med ont fördrivas. Hennes böcker är översatta till flera språk.

Om Medlöparna

Medlöparna är Géraldine Schwarz gripande släkthistoria om sina tyska och franska far- och morföräldrars liv under andra världskriget. De som varken var offer, hjältar eller bödlar, men som "följde med strömmen" och inte alltid stod utan skuld. Medlöparna sträcker sig från krigets utbrott till våra dagar och ställer sig frågan: Vad händer med ett Europa som inte vill minnas sitt egentliga arv?

Om Géraldine Schwarz

Géraldine Schwarz är författare och journalist. Hon föddes i Strasbourg 1974, växte upp i Paris och bor nu i Berlin där hon arbetar för olika internationella medier. För Medlöparna erhöll hon EU:s litteraturpris 2018.