Älska pocket, 2020-11-27

Foto: Klara Johansson

Pocketpodden #75: När Woyzeck flyttade in hos Steve Sem-Sandberg

Det är inte lätt att dra gränsen mellan galenskap och rationalitet i 1800-talets krigskaotiska Europa. Och var hörde legosoldaten och kvinnomördaren Woyzeck hemma? Hör Steve Sem-Sandberg berätta varför han bestämde sig för att själv gå till botten med den vilsekomna perukmakarsonen, känd från Büchners klassiska pjäs. Resultat blev romanen W.

Gäst är också Tobias Barkman, kriminalreportern som skrev reportageboken Jakten på en mördare, i höst aktuell som dramaserie på SVT.

Programledare Lisa Tallroth.

Om W

Woyzeck är historien om den lojale fotsoldaten som i ett anfall av svartsjuka dödar kvinnan han älskar. Den verkliga händelsen inspirerade Georg Büchner att 1836 skriva den pjäs som kom att bli en klassiker inom europeisk dramatik, och Steve Sem-Sandbergs W. utgår från samma material. 

W. är berättelsen om en ensam människa som tar värvning för att undkomma misären och formas av det tidiga 1800-talets många krig. Sem-Sandberg tecknar en skoningslös bild av människans utsatthet i ett kluvet Europa som faller sönder i barbari. Romanen hyllades av en enig kritikerkår, har tilldelats Eyvind Johnson-priset 2020 samt nominerats till Nordiska rådets litteraturpris, Augustpriset, Sveriges och Radios romanpris. Steve Sem-Sandberg valdes nyligen in i Svenska Akademien.

Sagt om boken

”Steve Sem-Sandbergs roman är tät och sensuell. Språket  är aningen arkaiskt och mycket vackert.” Aftonbladet  

”Ibland kommer det en roman som liksom rakbladsvasst  skär genom bruset av den samtida litteraturen. Steve Sem-Sandbergs W. är en sådan roman.” Expressen 

 ”Steve Sem-Sandbergs nya bok W. lyser inifrån som av tusen små obönhörliga lampor” Dagens nyheter 

”I svensk romankonst hör den till det största jag upplevt på flera år.” Kulturnytt, Sveriges Radio 

Om Jakten på en mördare

Per-Åke Åkesson är nyutnämnd kriminalchef i ett svenskt polisdistrikt som inte drabbats av ett spaningsmord på tio år. Då försvinner en sjuttonårig flicka från en gård ute på landet. Åkesson och hans utredare dras in i en våg av mord som huvudsakligen drabbar kvinnor. Samtidigt, i granndistriktet, har polisen misslyckats med att lösa mordet på tioåriga Helén Nilsson i Hörby.

Jakten på en mördare är en reportagebok om en av Sveriges skickligaste mordspanare under en viktig epok i svensk polishistoria. Här skildras svenskt polisarbete så som det ser ut i verkligheten. Via Per-Åke Åkesson, polisen som löste Helénfallet, får vi uppleva en verklig mördarjakt inifrån.

Sagt om boken

”Ibland eller ofta överträffar verkligheten dikten, detta är den bästa kriminalroman jag läst på evigheter. Det är som om 87:e polisdistriktet i Isola flyttat till nordöstra Skåne.” Expressen

”Tobias Barkman tar väl vara på både de naturliga spänningsmomenten och fakta i målet utan att bli spekulativ. Som läsare blir man därtill fascinerad av det finurliga tålamod som karakteriserar ett spaningsteam med hög uppklarningsprocent.” Svenska Dagbladet

”Det är som en Wallander-roman, fast direkt ur verkligheten.” Katrineholms-Kuriren