Älska pocket, 2020-10-16

Pocketpodden #69: Anna Takanen är barn till ett krigsbarn

Tystnaden kan vara väldigt högljudd, säger skådespelaren Anna Takanen om sitt växande behov av att förstå varför pappa Timo aldrig ville tala om födelselandet Finland. Fyra år gammal hade han skickats ensam till Sverige, för att tillfälligt undkomma kriget. Men varför åkte Timo aldrig tillbaka?

Frågan blev boken Sörjen som blev och i podden berättar Anna om en familjetrauma som delas av många finska krigsbarn och deras barn, jag både Sverige och Finland.

Därtill förklarar Petra Nuhma varför  Där kräftorna sjunger  förtjänar att bli Årets bok 2020.

Programledare Lisa Tallroth.

Om Sörjen som blev

Anna Takanen och Lisa Tallroth

Pappa Timo kommer 1942 som krigsbarn till Sverige. Han är då bara fyra år gammal. Hemma råder det finska fortsättningskriget där hans pappa har stupat vid fronten. När Timo blir sjuk i lunginflammation har hans mamma inte råd med medicin och skickar honom till Sverige. Tanken är att han ska återvända efter kriget, men tiden går och återföreningen blir aldrig av. Sörjen som blev är en ömsint berättelse om hur Anna Takanen långsamt och alltmer smärtsamt nystar upp sin egen familjehistoria. Det är en berättelse om pappa Timo, om den finska och den svenska familj­en, och om hur det är att vara barn till ett krigsbarn.

Sagt om boken

”en stilsäker och språkkänslig debut” Göteborgs-Posten

”[Här finns] ett starkt berättardriv och ett känslomässigt engagemang som drar med läsaren i jakten på denna särskilda, delvis smärtande Takanen-finskhet som författaren så småningom försonas med som en del av sig själv. Om den nu är styrka eller sår, om den nu finns i generna, i sångerna eller i övertygelserna ...”
Aftonbladet

”Här är sorgearbetet och språklösheten starka teman. Den ofrivilliga barnlösheten. Svårigheten att kommunicera med den finska släkten, och med pappa Timo som är ovillig att prata om känslor. Titeln, ’Sörjen som blev’, är en fras som blev felöversatt från ett samtal mellan Anna och hennes pappa, det skulle vara ’Sorgen som blev’. Det passar fint.  Kampen för att komma till ett avslut är rörande. Ett barn som sätts på ett tåg för att aldrig nånsin komma riktigt hem igen. Ett krigstrauma som ärvs genom generationer och en dotter som försöker lappa ihop allt vid sin fars dödsbädd.” Expressen

Om Där kräftorna sjunger

Petra Nuhma

Där kräftorna sjunger låg på New York Times bästsäljarlista i över ett år, var den bok som sålde mest i USA 2019 och har blivit en fenomentitel världen över. Delia Owens internationella bästsäljare gör nu även succé i Sverige. Där kräftorna sjunger har i samtliga format sålt 150 000 exemplar sedan den kom ut i slutet av april. Där kräftorna sjunger är en berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris.

Kya Clark växer upp i våtmarken utanför en liten by vid North Carolinas kust. Kya är bara ett barn när hon tvingas överleva i den öde våtmarken helt ensam, isolerad från omvärlden och med bara fiskmåsar som vänner. Byborna börjar snart sprida elaka rykten om henne, de kallar henne ”Träskflickan” och utsätter henne för kränkningar under flera år. När Chase Andrews, stadens talangfulla quarterback och en riktig svärmorsdröm, hittas död i närheten av Kyas hem blir hon omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds.