Älska pocket, 2020-10-06

Sörjen som blev av Anna Takanen blir teater

Anna Takanens hyllade bok Sörjen som blev sätts upp som teaterföreställning. Den har premiär på Lilla Teatern i Helsingfors hösten 2021. Därefter kommer föreställningen att turnera med Riskteatern och Östgötateatern.

Anna Takanen:

Foto: Fredrik Skogkvist

– Det känns självklart för mig att avsluta min undersökning om att vara barn till ett krigsbarn med mig själv på scenen. Jag har närmat mig frågan som regissör och författare – och nu får jag lyfta berättelsen på teaterscenen.​

Sörjen som blev är en ömsint berättelse om hur Anna Takanen långsamt och alltmer smärtsamt nystar upp sin egen familjehistoria. Det är en berättelse om pappa Timo, om den finska och den svenska familj­en, om hur det är att vara barn till ett krigsbarn, och om att krig aldrig lämnar en i fred.

–Jag är glad att jag får resa runt med den här tidlösa berättelsen, för det finns krigsbarn överallt. Folk kontaktar mig dagligen, så jag vet att frågan i högsta grad är levande i hela Sverige och Finland.

Om Sörjen som blev

Pappa Timo kommer 1942 som krigsbarn till Sverige. Han är då bara fyra år gammal. Hemma råder det finska fortsättningskriget där hans pappa har stupat vid fronten. När Timo blir sjuk i lunginflammation har hans mamma inte råd med medicin och skickar honom till Sverige. Tanken är att han ska återvända efter kriget, men tiden går och återföreningen blir aldrig av. Sörjen som blev är en ömsint berättelse om hur Anna Takanen långsamt och alltmer smärtsamt nystar upp sin egen familjehistoria. Det är en berättelse om pappa Timo, om den finska och den svenska familj­en, och om hur det är att vara barn till ett krigsbarn.

Sörjen som blev utsågs till årets bok i Hela Halland läser. Senare i vår kommer det anordnas flera arrangemang kring boken.

Hela Halland läser är Hallands största bokcirkel och arrangerades för första gången 2014. Sedan dess har det lästs och diskuterats böcker, där författaren eller boken haft anknytning till länet.

Sagt om boken

”en stilsäker och språkkänslig debut” Göteborgs-Posten

”[Här finns] ett starkt berättardriv och ett känslomässigt engagemang som drar med läsaren i jakten på denna särskilda, delvis smärtande Takanen-finskhet som författaren så småningom försonas med som en del av sig själv. Om den nu är styrka eller sår, om den nu finns i generna, i sångerna eller i övertygelserna ...” Aftonbladet

”Här är sorgearbetet och språklösheten starka teman. Den ofrivilliga barnlösheten. Svårigheten att kommunicera med den finska släkten, och med pappa Timo som är ovillig att prata om känslor. Titeln, ’Sörjen som blev’, är en fras som blev felöversatt från ett samtal mellan Anna och hennes pappa, det skulle vara ’Sorgen som blev’. Det passar fint.  Kampen för att komma till ett avslut är rörande. Ett barn som sätts på ett tåg för att aldrig nånsin komma riktigt hem igen. Ett krigstrauma som ärvs genom generationer och en dotter som försöker lappa ihop allt vid sin fars dödsbädd.” Expressen

Anna Takanen

Anna Takanen, född 1968, är verksam som skådespelare och regissör. Hon har också varit konstnärlig ledare, vice vd och teaterchef på Göteborgs Stadsteater och Kulturhuset Stadsteatern.