Älska pocket, 2020-08-23

Foto: Klara Johansson

Pocketpodden #61: Christoffer Holst och mysfaktorn

Ibland vill man bara sjunka in i en värld som är lite mer spännande och tjusigare än den egna. Då ska man ta Christoffer Holst i handen, eller i alla fall någon av hans romaner. Men vad är det som behövs för att det rätta myzet ska infinna sig? Det funderar Christoffer på och kanske har han hittat sin en egen formel. Det pratar vi om i avsnittet.

Och till kaffet något helt annat: Pulitzerbelönade Nickelpojkarna av Colson Whitehead.

Programledare Lisa Tallroth.

Lyssna på avsnittet

Om Blå, blå höstvågor

Hösten har kommit och Cilla har fått jobb som kriminalreporter på podcasten Blodspår. Hon bor tillfälligt hos sina kompisar Jonathan och Zacke – och dricker vin med sin pensionerade vän Rosie så ofta hon kan. Men relationen med den charmiga polisen Adam vacklar. Varför har han så svårt att bestämma sig? 

På det nya jobbet får Cilla i uppdrag att nysta i vad som hände societetslejonet Laila Damm, som försvann spårlöst en regnig höstkväll 1988. Så småningom leder spåren Cilla tillbaka ut i Stockholms skärgård. 

Samtidigt anländer den unga skådespelerskan Ella till Nordirland för att ta hand om sina föräldrars dödsbo. Där hittar hon något som får henne att snabbt återvända till Sverige. 

På ett kallt och blåsigt Bullholmen korsas Cillas och Ellas vägar, och snart uppdagas öns mörka förflutna. 

Blå, blå höstvågor är den andra, fristående delen i serien om Cilla Storm – där kärleksrelationer och skärgårdsliv möter en kittlande spänningsintrig. 

Om Nickelpojkarna

När medborgarrättsrörelsen når Frenchtown i det segregerade Florida, tar den unge Elwood orden från Martin Luther King till sitt hjärta: Han är lika mycket värd som någon annan. Elwood drömmer om att gå på college, men ett oskyldigt misstag leder till att han skickas till Nickel Academy för att bli en "hedervärd och hederlig man". I realiteten är det en uppfostringsanstalt där pojkarna misshandlas och utnyttjas.

För att överleva söker Elwood tröst i dr Kings ord, men hans vän Turner tycker att Elwood är naiv, och att det enda sättet att över leva i en ond värld är genom rävspel och list. Motsättning en mellan Elwoods idealism och Turners cynism leder fram till ett beslut som får livsavgörande betydelse.

Nickelpojkarna är Colson Whiteheads hyllade uppföljare till genombrottet Den underjordiska järnvägen. Baserad på verkliga händelser, berättar den om ett segregerat USA där ofattbara grymheter är en del av vardagen, samtidigt som medborgarrättsrörelsen ger röst åt drömmen om ett rättvisare samhälle.