Älska pocket, 2021-07-30

Pocketpodden #110: Hur Christina Herrström överlevde Ödeläggaren

Historier om hur bedragare lyckas nästla sig in i en människas liv och lämna dem i både ekonomisk och mental ruin har ett drag av obegriplighet över sig. Hur går det till? Ja, det gestaltar Christina Herrström i boken Ödeläggaren (också författare till bl a Glappet och Ebba & Didrik). För det var precis det här som hände henne i början av 2010-talet.

I avsnittet berättar Christina hur hon inte längre kunde lita sin själv – och hur ord, hennes viktigaste redskap, fick henne att må illa.

Programledare Lisa Tallroth.

Om boken

Ödeläggaren är den självupplevda berättelsen om hur författaren Christina Herrström i en kyrka möter en man på gränsen till sammanbrott, efter att allt har tagits ifrån honom. Han berättar om kampen för sin son och försöken att bygga upp en tillvaro för dem båda, men när sommarlovet börjar står han utan hem och riskerar att mista också pojken.

Christina Herrström öppnar sitt hem för dem, men långsamt och metodiskt börjar mannen slå sönder hela hennes tillvaro, och snart får beslutet att hjälpa en medmänniska förödande konsekvenser.

Christina Herrström har skrivit böcker för både vuxna och unga samt dramatik för radio, tv, teater och film. Romanen Tusen gånger starkare Augustnominerades 2006 och tv-serierna Ebba & Didrik och Glappet har blivit kultförklarade moderna klassiker.

Sagt om boken

"Man läser andlös varenda sida . . . Vad skulle världen vara utan dem som fortfarande tror på andra människor?" JOSEPHINE ASKEGÅRD, ARBETAREN

"En nästan outhärdligt smärtsam men livsnödvändig bok." EVA ÅSTRÖM, EXPRESSEN

"Då rör den värme som de anhöriga omsluter henne med mig till tårar, då blir Christina Herrström med all sin styrka, kraft och mod äntligen Christina Herrström. Då blir hon legend igen.« CLARA BLOCK HANE, SVENSKA DAGBLADET

»När jag lägger boken ifrån mig har jag hjärtklappning.« MART INA MONTELIUS, EXPRESSEN