Älska pocket, 2019-06-25

Foto: Petra Hallberg, Pär Olsson

Per Hagman i samtal med Fredrik Strage på Södra Teatern

Tre kvällar i september samtalar Per Hagman med Fredrik Strage om sitt liv, sitt skrivande och sina böcker. Det blir också högläsning med hemliga gästartister. Södra Teatern i Stockholm bjuder på en blandning av litteraturafton, talkshow och milt nostalgisk tillbakablick på de senaste 30 årens popkultur. Mer information och biljettköp.

”Ryckig mellan hjärta och disco skrev jag en gång att komma hem ska vara en schlager och lycklig hör jag den nu. Schlagern som säger att hem endast är en riktning, inte en plats.”

Per Hagman, född 1968, har sju romaner och en novellsamling bakom sig och är välkänd och älskad av sin publik. Samtidigt är han outsidern som ständigt flyr den stockholmska kulturvärlden, för att irra mellan Paris, Nice, Palermo, Tunis, Marseilles, Marstrand och Töreboda. Han är en sann kosmopolit som finner ro i rotlösheten.

16 september

De tre kvällarna inleds med samtal om romanerna Cigarett, Pool och Volt.

23 september

Samtalet tar vidare med När oskulder kysser, novellsamlingen Skugglegender och självbiografin Att komma hem ska vara en schlager.

30 september

I centrum står Hagmans stora kärleksroman Vänner för livet och den självrannsakande Allas älskare, ingen älskling. Samtalet berör också  musiken i böckerna och favoriter som Soft Cell, The Cure, Boy George, Blümchen, Miss Kittin, Vive La Fête och Eddie Meduza.

Om Allas älskare, ingens älskling

Allas älskare, ingens älskling. En dag ska jag skriva en bok som heter så. Allas älskare, ingens älskling är en självbiografisk roman, en syskonbok till den hyllade Att komma hem ska vara en schlager, som utkom 2004. Den rör sig mellan kvarterskrogen i Nice, via stillheten på västgötaslätten och ett Marstrand under högsäsong, vidare till ett iskallt ödsligt Tunis och Lampedusas enda lönnkrog. Det är en berättelse om att bli äldre, om friheten och frihetens pris, om den stora världen och den lilla. Men mest handlar det om en människas instinktiva strävan efter att vara främling överallt utom i sig själv. Dagens Nyheter skrev: ”Hagmans bok handlar alltså i grunden om kärlek, och om att vägen till den måste gå genom friheten, bort från förutfattade meningar om hur vi ska forma våra liv. Det gör Allas älskare, ingens älskling till något mer än en makalöst vacker roman – nämligen till ett politiskt utbrytningsförsök”

Om Fredrik Strage

Fredrik Strage har kallats den svenska rockjournalistikens prince of darkness. Han medverkar regelbundet som krönikör i DN, popkritiker i TV4 och som dj på klubbar runtom i landet. Han har tidigare gett ut böckerna Mikrofonkåt, Fans och Strage Text. 2008 tilldelades han Stora journalistpriset och 2017 gick Svenska podcastpriset till hans pod Hemma hos Strage. Hans senaste bok Strage 242 utkom 2018. Boken är en samling med Fredrik Strages bästa fredagskrönikor ur Dagens Nyheter. Innehåller bland annat luftgitarrister, ninjor, nazireggae, italodisco, bodysynthare, moshpits, kristdemokrater, Oreo Cookies, vinylfetischism, twerking, gangsterrap, zombieromantik, Depeche Mode, Lana Del Rey och enhörningar.