Älska pocket, 2022-02-11

Marika Carlsson i Samtal om böcker

”Om Carola hade försökt frälsa mig hade jag slagit bakut. Men hon är inte sådan”, säger Marika Carlsson i Pocketpdden apropå Aftonbladets försök att hitta intriger i årets upplaga av Stjärnorna på slottet på SVT. Men bakut har Marika annars slagit en del i sitt liv.

Till exempel mot Gud och den kyrka hon växte upp i. Om detta handlar den självbiografiska boken Såna som du ska inte va här. Programledare Lisa Tallroth

Lyssna på podden

Maria och Lisa

Om boken

Det sägs att livet passerar revy sekunderna innan man tror att man ska dö. För mig hände det när jag befann mig på ett flygplan som snabbt närmade sig marken. Det var som om hela mitt liv spelades upp:

Jag såg mig själv som liten flicka när jag badade samtidigt som regnet öste ner. Det var det bästa jag visste när jag var liten, att jag fick bada fast det regnade.

Jag såg mig som den finniga tonåringen som så gärna ville passa in och vara ”som alla andra”.

Jag såg mig när jag tog studenten, i den nyköpta röda dressen.

När jag för första gången stod på Norra Brunns scen och drog mina skämt lika snabbt som Scatman sjunger.

Men mitt plan höll inte på att störta, det var på väg att landa. Inget motorhaveri eller tekniskt fel men inom mig fladdrade filmen förbi, drömmen om denna plats som funnits i mig i över trettio år. Skulle det bli som jag hade tänkt mig? Skulle jag känna igen mig? Börja minnas?

Jag skulle landa i Etiopien där jag levt tills jag fyllde två år.

I Såna som du ska inte va här berättar komikern Marika Carlsson om de händelser som har format henne. Hur det är att vara adopterad från Etiopien. Att vara pingstvän och vilja frälsa alla. Att vara homofob och bli förälskad i en kvinna.

Det är en historia om dagens Sverige, om utanförskap och gemenskap, om modet att fatta obekväma beslut och våga ta emot kärleken.

"Utan mellanhand och utan filter berättar hon om såväl utsatthet som tillhörighet. Resultatet blev en bok som är på riktigt." Femina

Årets bok på QX Gaygala 2019!