Älska pocket, 2020-02-17

Foto: Klara Johansson

Katrine Engberg & Olga Tokarczuk – avsnitt 34 av Pocketpodden

I detta avsnitt av Pocketpodden samtalar programledare Lisa Tallroth med Katrine Engberg och Jan Henrik Swahn. Lyssna på avsnittet här!

Författaren Katrine Engbergs musa heter Köpenhamn och stadens skiftande, egensinniga existenser har letat sig in i de hyllade spänningsromanerna Krokodilväktaren och Glasvinge. Idag gör Köpenhamnsserien internationell succé men det tog den tidigare koreografen Katrine över tjugo år att hitta rätt.

Översättaren Jan Henriks Swahn berättar om varför Nobelpristagaren Olga Tokarczuk är hans tvillingsjäl.

Om Krokodilväktaren

En tidig morgon hittas en ung kvinna mördad i sin lägen­ het, med ett mönster inristat i ansiktet. Det blir inledningen på en mardröm för hennes hyresvärd Esther de Laurenti. Liksom för polisinspektörerna Jeppe Kørner och Anette Werner som får ta sig an fallet. När Esther avslöjar att hon håller på att skriva en deckare där mordet finns skildrat i detalj, tar utredningen en ny vändning. Vem kan ha läst manuset och låtit fiktion bli verklighet? Det tycks som om Esther blivit indragen i en sjuk människas fantasivärld, och Jeppe och Anette tvingas gräva i det förflutna efter de hemligheter som skapat den.

Krokodilväktaren är den första delen i Katrine Engbergs hyllade Köpenhamnsserie om det udda och omaka radar­ paret Kørner och Werner.

Om Spel på många små trummor

Jagberättaren i Olga Tokarczuks titelnovell Spel på många små trummor är nyinflyttad i en myllrande storstad. För att bryta mot vardagens enformighet söker hon sig till en grupp trumspelande udda existenser i en husvagnspark. Här börjar hennes konturer bli lika suddiga som stadens och hon upptäcker att hon utan motstånd kan glida in i och ut ur olika identiteter. Hon är en party­ tjej eller en hemlös kvinna, en ung kille i basebollkeps eller en utländsk affärsman som dricksar frikostigt och följer börsnoteringarna på teven på hotellrummet.

Novellerna i Spel på många små trummor bildar en kör av egensinniga röster som lyser av berättarkraft. Det handlar om saga och verklighet, om storstad och landsbygd, och om att förlora och hitta sig själv.

Om Styr din plog över de dödas ben

Det är vinternatt och snön faller tät. Janina Duszejkos hus är ett av få bebodda i den lilla byn på den polska landsbygden. Tidigare arbetade Janina som lärare, numera ägnar hon dagarna åt att översätta William Blake, studera astrologi och se efter välbärgade Warszawabors sommarställen. Hon betraktas som en ensling, som föredrar rådjurens och vildsvinens sällskap framför människornas.

Den här natten inträffar den första av en rad allt märkligare händelser i Janinas avlägsna hörn av världen. Grannen Storfot hittas död. Snart följer fler offer. Den lokala polisen famlar, och Janina inser att hon måste ta utredningen i egna händer. Bara hon verkar kunna tyda spåren.

Styr din plog över de dödas ben är en mörk sagoliknande thriller som utforskar och utmanar föreställningar om rättskipning, förnuft och vansinne.