Älska pocket, 2020-05-22

Foto: Klara Johansson

Jonas Bonnier: Tro, mord och kärlek i Knutby – Pocketpodden avsnitt 48

Vi har häpnat, förskräckts och himlat med ögonen. Dramat kring pastorn, de två döda fruarna, barnflickan och Kristi brud i Knutbys filadefiaförsamling liknar en skruvad thriller. Men om vi faktiskt skulle försöka ställa oss i de här människornas skor, vilken berättelse får vi då? Det undrade författaren Jonas Bonnier och skrev romanen Knutby.

Till kaffet Jag hade så mycket, en roman om livet av norska Trude Marstein.

Programledare Lisa Tallroth

Lyssna på Pocketpodden avsnitt 48

Knutby av Jonas Bonnier

Sommaren 1997 flyttar familjen Forsman till, redo att påbörja sitt nya liv i Filadelfiaförsamlingen. Under de följande sju åren ska ett fåtal personer och familjer skapa ett förödande nät av erotiska maktrelationer som ofrånkomligt utmynnar i tragedi.

Jonas Bonnier har skrivit en drabbande roman om händelserna i Knutby. Det är en berättelse om en grupp vanliga människor som drömmer om ett jordiskt himmelrike baserat på tro, hopp och kärlek – en treenighet som till slut tjänar helt andra syften.

Sagt om boken

”Jonas Bonnier driver berättelsen framåt med en osviklighantverksskicklighet. Det är, trots att man vet slutet, oerhört medryckande och spännande.” SVENSKA DAGBLAGET

"rappt, rutinerat ... rafflande." DAGENS NYHETER

”Jonas Bonnier förmår att göra denna osannolika historia sannolik.” GEFLE DAGBLAD

Jag hade så mycket av Trude Marstein

Monika är 13 år och vet att allt hon upplever kommer att tillhöra en annan tid. Hon är 27 och en äldre professors älskarinna. Hon är 37 och bor med Geir, de har Maiken som rytmiskt suger på sin napp och saknar hår i nacken. Monika är också 46, har en bakgård med höns och tycker att livet består av hopplösa försök till gemenskap. Hon är 50 år och möter sin mors ansikte i spegeln över grönsaksdisken i mataffären.

Jag hade så mycket är en roman om längtan efter passion och mening, men också om känslan av att allting glappar, att ingenting går att hålla kvar och att man kanske varken vill eller kan höra ihop med någon. Jag hade så mycket nominerades till Bragepriset 2018.

Sagt om boken

”En imponerande tät, skarpögd och intensiv roman om samtida kvinnoliv i ett väloljat Medelklass-Norge, ett liv som Marstein skärskådar i alla dess typiska och dråpliga aspekter.« AFTONBLADET

”Trude Marstein skriver fantastiskt lätt – förstå mig rätt; det är filmiskt, detaljrikt, men aldrig banalt.” SVERIGES RADIO P1

”Om hennes tidigare romaner var mästerliga, så är Jag hade så mycket en extraordinär roman.« KRISTIANSTADSBLADET