Älska pocket, 2019-11-18

Foto: Klara Johansson

Jakten på det fantastiska – nytt avsnitt av Pocketpodden

Skådespelaren och dramatikern Jonas Karlsson har alltsedan sin debut med  kommit att bli en av våra mest lästa och omtyckta novellförfattare och finns idag översatt till fler än tjugo språk. I det nya avsnitt gästar han podden och berättar om sin pocketaktuella roman.

Jonas Karlsson tror att det han gör kan bli fantastiskt, kanske till och med förändra världen lite grann. Annars skulle han inte hålla på, med varken skrivandet eller skådespelandet. I hans senaste roman Regnmannen är det huvudpersonen Ingmar som får uppleva det fantastiska, att kunna styra regnet. Eller vad är det som händer egentligen? En berättelse om magiskt tänkande, föredettingar och ett kommunalråd som ser sin chans.

Förläggare Helena Ljungström berättar om Søren Sveistrups (manusförfattare till The Killing/Brottet) ovanligt engagerande romandebut Kastanjemannen.

Programledare Lisa Tallroth.

Om Regnmannen

Jonas Karlssons Regnmannen har fått undertiteln En trädgårdsberättelse. Med stor värme berättar Jonas Karlsson om den pensionerade teaterregissören Ingmar som efter sin frus död bearbetar sorgen genom att slösa tid och kärlek åt hennes rosor. Men den här sommaren blir den varmaste i mannaminne och i villaträdgårdarna vissnar snart alla blommor och blad. Grannarna bevakar varandra noga så att ingen överträder bevattningsförbudet.

Om Kastanjemannen


En kvinna hittas brutalt mördad på en lekplats i Köpenhamn. Vid kroppen finner man en liten figur gjord av två kastanjer och tändstickor. När kastanjemannen undersöks upptäcker polisen fingeravtryck från en ung flicka som spårlöst försvann för mer än ett år sedan. En flicka som aldrig hittades men som trots allt befarades vara bragd om livet. Samtidigt som poliserna Naia Thulin och Mark Hess jagar kvinnans mördare letar de också efter spår som kan leda dem till den lilla flickan – tänk om hon fortfarande lever?