Älska pocket, 2020-03-18

Foto: Klara Johansson

Den ofrivilliga kulturpersonligheten – avsnitt 37 av Pocketpodden

Gun-Britt Sundström avskyr polemik och ger hellre ambivalensen ett ansikte. Efter över 50 år i litteraturens och språkets tjänst kommer nu Skrivliv, som är utdrag ur Gun-Britts dagböcker från 1960- och 70-talen. Det här var år av livstvivel, författarframgång och kärlekshistorier.

I  det nya avsnittet av Pocketpodden berättar Gun-Britt om att skildra verkliga människor (moral går före konst), otrohet (inte att fördöma), hur det gick för Makens Gustav och varför hon lämnade nobelkommittén. Till kaffet om Clara Henrys Mot framtiden: en simpel guide till att krossa patriarkatet. Programledare Lisa Tallroth.

Lyssna på avsnittet.

Om Skrivliv

Skrivliv är utdrag ur Gun-Britt Sundströms dagbok från 60- och 70-talet, då hon gjorde sig ett namn som skribent med skarp blick och galghumoristisk stil. Det var också under dessa år de blivande klassikerna För Lydia och Maken tillkom.

”Förvånansvärt öppenhjärtiga och förbannat roliga anteckningar.” Annika Koldenius, Borås Tidning

”Sundströms röst är så vidunderligt densamma – dagboken, romanerna, tankeböckerna – jag slås av hur modern hon är redan från början. Obesvärade stilblandningar mellan högt och lågt och ett slags ’bullshit’-detektor inbyggd i språkkänslan.”Maria Edström, Göteborgs-Posten

Om Mot framtiden: En simpel guide till att krossa patriarkatet

Varför blir det ett herrans liv så fort en kvinnas mage putar ut? Är våra könsroller verkligen en del av vårt dna? Hur kommer det sig att så få filmer klarar Bechdeltestet? Och hur skiljer en egentligen på ett ”catcall” och en komplimang?

Med utgångs- punkt i den sortens frågor skriver Clara Henry om den feminis- tiska kampen, nu och då. En bok för alla kvinnor, ickebinära och män som saknat svar – eller svar på tal – på vad jämställdhet faktiskt handlar om och vad som krävs för att ifrågasätta makt- förhållanden i det stora och i det lilla.

Det är en överlevnadsguide för alla som någonsin varit ut- satta för eller funderat på den strukturella sexismen i samhället.