Älska pocket, 2019-07-12

Foto: Klara Johansson

För lite och för sent – Avsnitt 9 av Pocketpodden

Magnus Västerbros Svälten – tilldelad Augustpriset 2018 i fackboksklassen – är en historielektion som ställer akuta frågor om vår egen tid och samhälle. I dagens avsnitt av Pocketpodden berättar Magnus om katastrofåren många försökt förtränga, åren då svenskarna blev de rikas ländernas samvete.

Ett mörker mitt ibland oss heter Mari Jungstedts pocketaktuella nyhet i Gotlandsserien om Visbypolisen Anders Knutas. I podden berättar Mari varför det utsatta barnet alltid måste få en röst i hennes böcker.

Redaktör Cecilia tipsar om Som pesten av Hanne-Vibeke Holst och De hemlösa katterna i Homs av Eva Nour.

Lyssna på avsnitt 9 av Pocketpodden

Svälten

Belönad med Augustpriset för bästa fackbok 2018

Först kom kylan. Sedan värmen och torkan. Två år i rad slog skörden fel. Folk dog. Till en början barn och åldringar. Därefter även de starka. Det tredje året var alla visthusbodar tömda. I Stockholm anklagade man de svältande för att själva ha orsakat sin nöd. Missväxten under åren 1867–69 är en av de värsta naturkatastroferna i Sveriges historia, och dess effekter förstärktes av politiska felbeslut och misstag. Hungersnöden bidrog till stora sociala spänningar och blev startskottet för massemigrationen, främst till Nordamerika. Genom enskilda människors livsöden berättar Svälten en skakande historia om ett avlägset Sverige, men samtidigt ett som var här alldeles nyss.  Svälten belönades med det facklitterära Augustpriset 2018.

Ett mörker mitt ibland oss

Under kappseglingen Gotland runt blåser det upp till rytande storm och en av de favorittippade båtarna tvingas söka sig mot land. I strandkanten upptäcker besättningen en död man med munkavle och bakbundna händer.  Offret identifieras som Tobias Ström som driver en populär krog på Sudret. Vem ville honom så illa? Kommissarie Anders Knutas och kollegan Karin Jacobsson brottas med egna relationsproblem samtidigt som de kastas in i en ny mördarjakt. In i mörkret mitt ibland oss.