Älska pocket, 2020-02-21

Ester & pappa Ann-Christine – avsnitt 35 av Pocketpodden

"Filmen är en käftsmäll till alla som gett sig på min pappa", säger Ester Roxberg om bioaktuella Min pappa Marianne. Filmen bygger på Esters bok Min pappa Ann-Christine, där hon skildrar den omtumlande erfarenheten att hennes pappa är en kvinna. I 35:e avsnittet av podden pratar vi om att se sitt liv bli film och vad som hände sen. Dessutom Efter skandalen, ett metoo-drama i brittiska regeringen. Programledare Lisa Tallroth.

Lyssna på avsnittet.

Om Min pappa Ann-Christine

Ingen var förberedd på att den hobbysnickrande prästen och trebarnspappan Åke Roxberg skulle förändra sitt liv, allra minst familjen. Men femtioåtta år gammal kommer han ut som Ann-Christine och lever idag som kvinna. I Min pappa Ann-Christine skriver dottern Ester om vad som händer när man plötsligt får en pappa som heter Ann-Christine. Hon försöker förstå och acceptera, döljer sin vrede, lägger pussel med sina hågkomster. Hon minns sin barndom som prästens yngsta och vilda dotter och sin uppväxt i Zimbabwe och Småland under en tid då hemligheten ännu var gömd. Minnen som nu måste omprövas på väg mot det nya, det som ingen vet hur det ska gestalta sig. Ester Roxberg skildrar med stor närvaro sin pappas omvandling men också sin egen känsla av förlust, både av en förälder och av en barndom, en känsla som sakta går över och ersätts av insikten att vissa val är ofrånkomliga och att det krävs stort mod att göra dem.

Röster om boken

"... ett dokument som går rakt in i vår tids stora frågor om kön och identitet." Dagens nyheter

"Det är mänskligt, modigt och sympatiskt." Borås Tidning

"Det är en imponerande komplex bok Ester Roxberg har skrivit, en bok som med all säkerhet kommer att göra stort avtryck i offentligheten." Arbetarbladet

Om Efter skandalen

En ung kvinna anklagar en av ministrarna i den brittiska regeringen för ett fruktansvärt brott. James Whitehouse är framgångsrik och omtyckt, med nära band till premiärministern. För frun Sophie kommer anklagelserna som en chock. Hon är fast besluten om att skydda sin familj och det privilegierade liv de lever. Kate Woodcroft är en erfaren brottmålsadvokat, specialist på sexualbrott, och den som får uppdraget att driva fallet. Hon vet att rättskipning i praktiken handlar om vem som argumenterar bäst, men denna gång är hon övertygad om att James är skyldig och att han måste få sitt straff. Efter skandalen är lika delar äktenskapsdrama och rättegångsthriller. Den nominerades 2019 till Svenska Deckarakademins pris för bästa översatta kriminal- roman. Sarah Vaughan arbetade som nyhetsreporter och politisk korrespondent innan hon fick sitt stora genombrott som författare.

Röster om boken

”Efter skandalen kombinerar angelägen samhällsdebatt med en spännande intrig på ett ovanligt snyggt sätt.” Amelia

"Rättegången är rena skräckläsningen, vilket drama!" Norran

”Man sitter fastnaglad. Det beror förstås på det engagerande innehållet men i hög grad också på stilens och språkets knivskarpa elegans, så ovanlig i vår tid.” Upsala Nya Tidning