Älska pocket, 2022-10-14

Foto: Henrik Mårtensson Almegård

Dit du går, följer jag av Lina Nordquist utsedd till Årets bok 2022

Dit du går, följer jag av Lina Nordquist tilldelas utmärkelsen Årets bok 2022. Årets Bok är litteraturpriset där vinnaren röstas fram av läsarna.

Lina Nordquist:

– Jag är alldeles tagen av att så många tycker om Dit du går, följer jag! Böcker har alltid följt mig; de har gett mig insikter och medkänsla, motat ensamhet, låtit mig förstå nutiden och styra min framtid. Att min roman betyder något för andra gör mig stolt och rörd.

Bonniers Bokklubbar utser 12 böcker som utmärkt sig särskilt under året och därefter får allmänheten rösta fram sin favorit. I år gick priset till Lina Nordquist för en dramatisk roman om hur beroende vi alla är av varandra och om kärlek över alla gränser. Det är andra året i rad priset går till en författare utgiven på Romanus & Selling. Stöld av Ann-Helén Laestadius tilldelades utmärkelsen 2021.

Förutom äran i att ha röstats fram av läsarna belönas Lina Nordquist och förlaget Romanus & Selling med var sin statyett designad av Torstensson Art & Design. Lina Nordquist har även fått välja var prissumman på 30 000 kr ska skänkas. Bland ett antal olika organisationer och initiativ som rör böcker, läsning och lärande har hon har valt Plan Internationals arbete för flickors rätt till utbildning.

Motiveringen:

Urstark historisk roman som får hjärtat att brista! Vid sekelskiftet 1900 flyr en liten familj till ett ödetorp i Hälsingeskogarna. I stugan ryms stor kärlek men också sorg och hemska hemligheter som får följder ända in i nutid … En drabbande läsupplevelse med en hjärtskärande gåta, skriven på ett språk som ger rysningar av välbehag.

Om författaren:

Lina Nordquist är docent i fysiologi och diabetesforskare, men tjänstgör för närvarande som riksdagsledamot. Hon är uppvuxen i Hälsingland och bor med familj i Uppsala. Lina har nyligen utkommit med sin andra roman Livet innan du dör.

Om boken:

Jag älskade hans namn, Armod, och att han hade armar håriga och mörka av väder och vandring, som en egen sagoskog. Jag älskade hur han erbjöd sig att passa dig när jag behövde gå med min lackade läkeask till flickan borta vid berget. Jag kunde knappt tro att han valde att följa med när jag måste ge mig av. ”Jag följer med dig.” Så sade han, sedan gick vi. Bara man älskar. Så trodde jag då. Att det var så enkelt 

Vid sekelskiftet 1900 flyr Unni, Armod och lille Roar från Norge för att finna ett nytt hem. I Hälsingland slår de sig ner i ett ödetorp i skogen mellan människoland och vildmark. Den lilla flocken tvingas huka under naturens och skogsbondens brutala nycker i det nya landet med blå berg och svartmörka skogar.

Mer än sjuttio år senare sitter Kåra vid köksbordet som Armod byggde. Hon planerar begravningen för sin svärfar Roar. Det gror mörkt i hörnen. Vad var det egentligen som hände för länge sedan, när Roars föräldrar kom till huset ? Unnis och Armods kärlek var större än allt. Kåras oro är lika stor. Nu vill hon bryta tystnaden och avslöja hemligheterna.

Röster om boken:

"En fantastisk debut. Bland det bästa jag någonsin läst i debutväg.” Go’kväll

"Dit du går, följer jag är en imponerande debut. Ett drama på liv och död som gestaltas med ett säreget och återhållet vibrerande språk. Om kärlek, galenskap och tillhörighet." Tidningen M

"Dit du går, följer jag är dock en av få nyutkomna romaner som stundtals faktiskt får knogarna att vitna om pärmen och tårarna att rinna där den påminner om gångna släktens drömmar och umbäranden." UNT