Älska pocket, 2019-11-26

Foto: Klara Johansson

Det går att bli en vettig människa – avsnitt 22 av Pocketpodden

I det nya avsnittet av Pocketpodden möter vi Caroline Cederquist och Maria Såthe. Programledare är Lisa Tallroth.

Idag är Caroline Cederquist en lättad människa, och "hyfsat vettig" säger hon själv. Men det har tagit väldigt många år att nå hit. I sin självbiografiska Jag andas, alltså finns jag berättar hon om en uppväxt präglad av utsatthet, svek och övergrepp. Och i dagens avsnitt om varför hon var tvungen att skriva ner sin historia. Du får också veta varför En gentleman i Moskva av Amor Towles är så bra.

Lyssna på senaste avsnittet.

Om Jag andas, alltså finns jag

En gripande berättelse om sin uppväxt i en gränslös familj, där pappan väljer spriten medan mamman främst ser till sig själv och sina behov. Under barndomen präglas hon av övergreppen från dem som borde stå för trygghet och kärlek, tonårstiden är kaosartad, hon följer i sin mammas fotspår och hamnar i destruktiva relationer. Utsatthet och maktlöshet leder henne tills hon som vuxen väljer att bryta med sina skuld- och skamkänslor och börjar läka. Jag andas, alltså finns jag är en modig och självutlämnande berättelse som visar att det går att komma ut på andra sidan.

”Trots att jag blev sviken av de vuxna under min uppväxt, så blev jag en person som jag i dag är stolt över. Någonstans längs vägen gjorde jag ett val, vi kan alla göra det valet och skapa det liv som vi själva vill ha.”

Om en gentleman i Moskva

I juni 1922 eskorteras greve Alexander Rostov från en rättegångssal i Moskva till det fashionabla Hotell Metropol – beläget mittemot Kreml – där han under flera år bott i en lyxsvit. Han har stått åtalad för en dikt han skrivit och med nöd och näppe undgått dödsstraff; istället döms han till husarrest på obestämd tid och tvingas flytta till ett litet vindsrum på hotellet. Medan Sovjetunionen genomgår decennier av våldsamma omvälvningar försöker Rostov skapa en ny mening och ett annat slags rikedom i sitt liv. Han lär i berättelsens början känna Nina, en nioårig flicka, som blir hans ledsagare in i hotellets sällsamma värld.

Amor Towles förenar den sovjetiska historiens allvar med stor berättarglädje och livsbejakande humor. Trots smärtsamma förluster vill greve Rostov fortsätta att ta vara på tillvarons glädjeämnen – och Hotell Metropol förser både honom och läsaren med en varm blandning av mänsklighet, romantik, äventyr och märkliga sammanträffanden.