Älska pocket, 2019-11-29

Foto: Emelie Asplund

Christoffer Carlsson – alltid rosad och prisad

Christoffer Carlsson har skrivit en av årets fem bästa kriminalromaner, anser Svenska deckarakademin om pocketaktuella Järtecken. Det är också en roman om ett brott, om arvsynd och den långa vågrörelse som följer på ett mord i byn Marbäck i Halland.

Leif GW Persson:

"Faktum är att han skriver bättre än nästan alla andra. Inte bara inom genren – för där är det ofta bedrövligt – utan bland yngre författare överhuvudtaget." 

Författare, forskare och kriminolog

Christoffer Carlsson debuterade 2010 med Fallet Vincent Franke, och det stora genombrottet kom med romankvartetten om polismannen Leo Junker. För Den osynlige mannen från Salem (2013) belönades han som den yngste mottagaren någonsin med Svenska Deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman. Den osynlige mannen från Salem utkommer i ny utgåva i januari 2020, följd av Den fallande detektiven i mars. Christoffer Carlsson är också en av experterna som medverkar i SVT:s Veckans brott –där man djupdyker i aktuella och historiska brott.

Vad ska det bli av grabben

I senaste avsnittet av Pocketpodden berättar Christoffer Carlsson om hur han väver samman uppväxtens erfarenheter med det han lärt sig som kriminolog.

Om Järtecken

En novembernatt 1994 begås ett mord i utkanten av en halländsk by. Snart grips den misstänkte. Han döms och allt ställs till rätta. Men genom tiden gör brottet små och stora avtryck i människors liv. Det lämnar polisassistent Vidar Jörgensson ingen ro. Vad var det egentligen som hände däruppe i Marbäcksskogen? Och så är det Isak, pojken med järtecknet, som fruktar att han en dag ska göra något förfärligt. Järtecken är en roman om ett mord och om dem som lämnas kvar. Om ett arv och en skuld, tiden och kärleken.

Röster om Järtecken

”En mycket skickligt iscensatt roman, vemodig och spännande, som ett snitt ur verkligheten.” Inga-Lill Mosander, Aftonbladet

”En av de skickligaste verksamma deckarförfattarna i Sverige.” Lotta Ohlsson, Dagens Nyheter

”Christoffer Carlsson är en stilist att beundra, men han har också en nyckel till människans inre som de flesta deckarförfattare aldrig kommer att hitta.” Maria Näslund, Göteborgs-Posten