Älska pocket, 2024-02-21

Boken för alla som älskade Där kräftorna sjunger

Genom oförglömliga karaktärer och en hisnande natur blir Shelley Reads debutroman och internationella bästsäljare Dit floden för dig en smärtsam och drabbande berättelse om kärlek och förlust men också om att hitta hem, familj och styrka – där man minst anar det.

I samma anda som Delia Owens Där kräftorna sjunger och Tara Westovers Allt jag fått lära mig möter vi Victoria Nash, en extraordinär karaktär och kvinna långt före sin tid.

Colorado, 1940-tal. Sjuttonåriga Victoria Nash bor och arbetar på familjens persikofarm tillsammans med sin stränga far och alkoholiserade bror. En dag möter hon främlingen Wilson Moon på gatan och de faller handlöst för varandra. Relationen är lika passionerad som förbjuden. När Victoria blir gravid tvingas hon fly upp i bergen, där hon bosätter sig i en förfallen jaktstuga. Förkrossad av sorg, och helt ensam i vildmarken, försöker hon återta det hon förlorat.

Dit floden för dig är en smärtsam och drabbande berätt­else om kärlek och sorg. Om att hitta hem i ett liv som kantats av motgångar och förluster, om att till varje pris fortsätta kämpa, och om att lära sig lyssna till såväl naturen som sitt hjärta.

Översättning av Åsa Brolin.

Provläs

Sagt om boken

"En riktigt gripande historia." Bohusläningen

"Starkt, vackert och outhärdligt sorgligt på ett väldigt storslaget sätt … En läsupplevelse utöver det vanliga." Alingsås Tidning

"En otrolig läsupplevelse som blev så mycket mer än vad jag trodde att den skulle bli. Jag är helt förstörd ... Tyckte otroligt mycket om Dit floden för dig." Johanna Lundin, Johanna och böckerna

Shelley Read:

Foto: Andi Tippie

– Victoria Nashs karaktär var alldeles glasklar i mitt huvud. Kanske beror det på att hon förkroppsligar många egenskaper hos kvinnor i min familj och från mitt lilla samhälle – tuffa, lojala, snälla och ödmjuka kvinnor som arbetar hårt och gör sådant som behövs göras. Många kvinnor begränsas tills de upptäcker kraften i sina egna val och Victoria påminner oss om att dessa val kan vara otroligt svåra, men att det är så vi blir oss själva.

Shelley Read är författare, skribent och lärare. Hon har undervisat i litteratur och kreativt skrivande på Western Colorado University och grundade dessutom deras program för miljö- och hållbarhetsstudier. Tillsammans med sin familj bor hon i Elk Mountains i Colorado där hennes släkt har bott i fem generationer.