Älska pocket, 2020-01-23

Foto: Ola Kjelbye

Böckerna om Martin Beck har inspirerat den brittiske deckargiganten

Peter Robinson gör ingen läsare besviken. Böckerna om kommissarie Alan Banks kan räknas som klassiker i brittisk kriminallitteratur. En hängiven man är den andra boken i serien. Författaren själv beskriver Alan Banks som en vanlig man med exceptionella talanger när det kommer till yrkeslivet.

Peter Robinson är född och uppvuxen i det Yorkshire han skildrar i sina böcker om Alan Banks. Stora delar av sitt vuxna liv har Peter Robinson bott i Kanada. Han började som poet, men gick sedan över till att skriva kriminalromaner. Under vägens gång upptäckte han att det fanns så många Banks-romaner att skriva. Sitt stora genombrott fick han med En ovanligt torr sommar (på svenska 2001). Utöver serien om Banks har det har blivit tre fristående böcker: bla En förgiftad man och En bit av mitt hjärta.

– En av mina första hjältar i genren var Martin Beck-böckerna (av Sjöwall/Wahlöö reds anm.). Jag har läst alla, de är svåra att hitta men jag letar upp dem på antikvariat. Andra skandinaviska författare jag uppskattar är Arne Dahl, Håkan Nesser och Irene Huss, berättar Peter Robinson då han besökte Crimetime-festivalen på Bokmässan.

Läs en intervju med Peter Robinson.

Om En hängiven man

En före detta professor, välbärgad historiker och arkeolog hittas död utanför den avskilda by han gjort till sitt hem på ålderns höst. Det är ett mord som upprör hela trakten. Harry Steadman verkar ha varit en man som respekterades och beundrades djupt av alla sina grannar och kolleger. Alla utom den som tog livet av och lämnade honom halvt begravd på en åker.

Kommissarie Alan Banks lämnade våldets London för vad han trodde skulle bli ett fridfullt liv som polis på landsbygden. Men det brutala mordet på Steadman gör det väldigt tydligt att ondskan kan frodas även på den vackraste plats. Det ligger farliga hemligheter begravda i detta avlägsna samhälles historia som redan lett till en mans död. Banks är tvungen att blottlägga mörka och chockerande sanningar innan dåtidens synder leder till mer blodspillan.

”Handlingen är genomtänkt och språket är välskrivet och lättläst. Det är lätt att förstå Peter Robinsons framgångar och En hängiven man är något av ett måste för deckarentusiasten.” BTJ