Älska pocket, 2020-11-02

#blacklivesmatter: pockettrio

"Berättelsen. Det finns ingen bättre bro mellan människor. Berättelsen kan brygga avstånd som stål och betong blott kan drömma om", skriver Jason Diakité i det förord som finns i pocketutgåvorna av tre författare och titlar på temat #blacklivesmatter. Böckerna har enhetlig form av den brittiska illustratören Eva Bee.

Ur Jason Diakités förord

Foto: Stefan Tell

Berättelsen. Det finns ingen bättre bro mellan människor. Berättelsen kan brygga avstånd som stål och betong blott kan drömma om. Berättelsen som farkost för förståelse och kommunikation är lika gammal som vår art. Vi sätter ord på saker, platser, händelser, känslor och så snart orden delas med en annan människa är ensamheten lindrad. Trots att vi har uppfunnit smidiga, snabba, digitala, optimala sätt att kommunicera, är den grundläggande berättelsen fortfarande oöverträffad. Och samtidigt som vi lever i detta nu, i denna tumultartade tid som spinner en bra bit bortom vår kontroll, där vi både på nivån av individ och kollektiv tycks leva i tillstånd av perpetuell kris, så är berättelsen vår enda räddning. Nej, den kommer inte få polerna att smälta långsammare eller virus att sluta hoppa mellan oss i en så hisnande takt. Berättelsen väcker förståelse, empati, och den unnar oss förtröstan. I denna värld är det ingen liten sak. Att finna hopp, optimism eller framtidstro idag känns ibland som att jaga en plastpåse i en tilltagande orkan.

Bror av David Chariandy

Foto: Joy van Tiedemann

Michael och Francis är bröder. De växer upp i Parken, ett hårt område i en kanadensisk storstad, med sin dubbelarbetande mor som migrerat från Trinidad med drömmar om ett bättre liv. De är begåvade och strävsamma, men fostras i en miljö där möjligheterna är få och tryggheten sällsynt för unga svarta män. Sommaren 1991 tar drömmarna slut och ersätts med ett liv präglat av trauma och plågsamma minnen. Bror är en roman om sorg och syskonkärlek, minnen och musik, och är en unik skildring av utsatthet inifrån. Den har vunnit flera priser och hyllats av en enig kritikerkår.

"Chariandys roman är mörk ... ändå strålar den av skönhet, som ett litet mirakel." Sydsvenskan

Om David Chariandy

David Chariandy är född 1969 i Toronto, numera bosatt i Vancouver. Han är författare till två romaner och en essäsamling. För Bror vann han Toronto Book Award, Rogers’ Writers’ Trust Fiction Prize samt Ethel Wilson Prize for Fiction.

Ett amerikanskt äktenskap av Tayari Jones

Foto: Nina Subin

Roy och Celestial personifierar den amerikanska drömmen och bilden av det nya svarta Södern. Han är en ung affärsman, hon en lovande konstnär. Men precis när de ska inleda sitt liv tillsammans, händer något som sliter dem isär. Roy blir anklagad för ett brott som Celestial är övertygad om att han inte har begått, och han döms till tolv års fängelse. Trots att Celestial alltid varit självständig känner hon sig vilsen och övergiven, och när domen efter fem år upphävs och Roy kan återvända hem, är den kärlek som en gång fanns inte lika självklar. Går det att rädda ett äktenskap som berövats sitt fundament? Ett amerikanskt äktenskap är berättelsen om en kärlek som aldrig tillåts mogna. En drabbande och insiktsfull roman om ras och klass i dagens USA.

"en bladvändare där den nedåtgående spiralen längs vilken dess karaktärer singlar mot botten fattar tag om sin läsare.” Göteborgs-Posten

Tayari Jones

Tayari Jones, född 1970, bosatt i Atlanta. Ett amerikanskt äktenskap är hennes fjärde roman och med den fick hon sitt stora genombrott. Den nominerades till National Book Award 2018, och blev samma år utvald att ingå i Oprah’s Book Club. Efter det gick den rakt upp på New York Times bestsellerlista. Romanen tilldelades Women's Prize for Fiction 2019.

De dödas sång av Jesmyn Ward

Foto: Foto: Beowulff Sheehan

Jojo är trettio år och växer upp i en trasig familj i ett fattigt Mississippi. Mamman Leonie orkar inte med ansvaret för Jojo och hans lillasyster utan flyr in i knarkets dimmor. Pappan är vit och hans familj har aldrig accepterat vare sig den afroamerikanska Leonie eller barnen, så sedan han hamnade i fängelse har de bott på morföräldrarnas lilla bondgård. Men när barnens pappa ska släppas fri väcks hoppet om en bättre framtid till liv. Leonie tar med barnen på en dramatisk bilresa som är nära att sluta i katastrof. Med ett intensivt, poetiskt språk skildrar Jasmyn Ward den del av dagens USA som präglas av rasism, hopplöshet och såren från historiens orättvisor. Men framför allt är det en oförglömlig och drabbande berättelse om en familj som kämpar för sin överlevnad och binds samman av en kärlek som är starkare än allt annat.

"En berättelse som är så vackert stram och hjärtslitande uttrycksfull att man tappar andan." National Book Award-juryn

Om Jesmyn Ward

Jesmyn Ward, född 1977, växte upp i DeLisle, en litet samhälle i Mississippi. De dödas sång och Rädda varje spillra tilldelades National Book Award som bästa roman. Ward är den första kvinna som mottagit priset två gånger.