Älska pocket, 2020-02-07

Foto: Klara Johansson

Backman & ångest – avsnitt 33 av Pocketpodden

Ett skratt räcker kanske bara sju sekunder, men de sekunderna glömmer du allt annat och mer kan du inte hoppas på, säger Fredrik Backman. I romanen Folk med ångest mår karaktärerna som Fredrik, och ja, som folk mår allra mest. I senaste avsnittet pratar man om det svarta hålet, varför lägenhetsvisningar är ett helvete och varför de sju sekunderna är värda hela resan. Och så Norges thrillerkung Jo Nesbø till kaffet. Programledare Lisa Tallroth. Lyssna här.

Om Folk med ångest

Folk med ångest är en orimligt stökig komedi om ett gisslan- drama på en lägenhetsvisning, där en misslyckad bankrånare låser in sig med en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra Ikea-missbrukare, en elak mångmiljonär, en sorgsen tant, en höggravid kvinna, en jobbig jävel och ett kaninhuvud. Till slut ger rånaren upp och släpper alla i gisslan, men när polisen stormar lägenheten är den... tom. I en serie dysfunktionella vittnesförhör efteråt får vi höra allas version av vad som egentligen hände, varpå ett klassiskt pusselmysterium utvecklar sig kring frågorna: Hur lyckades rånaren fly? Varför är alla så arga? Och vad är det egentligen för FEL på folk nuförtiden?

Tv-serierättigheterna för Folk med ångest har köpts av Netflix.

”En saga för kantstötta vuxna.” Svenska Dagbladet

”Fredrik Backman vill diskutera det omöjliga, men också fantastiska, och i slutändan nödvändiga, i att vara människa.” Sydsvenskan

Om Kniv

Harry Hole har förlorat allt. Han har blivit utkastad av Rakel, mist jobbet som utredare och dricker hårdare än någonsin. Men när Harry vaknar en dag, kraftigt bakfull och med händerna och lakanen indränkta i blod, inser han att han ännu har en bit kvar att sjunka. De följande dagarnas händelser tvingar ut honom på en gastkramande jakt – inte bara på en ökänd gammal fiende, utan även på den mörka hemlighet som ligger dold i en natt han inte kan minnas.

Kniv är den tolfte boken om Harry Hole. Serien har gjort Jo Nesbø till en av världens mest lästa kriminalförfattare.

”Det är spännande från första meningen till den allra sista” Göteborgs-Posten

”Jo Nesbø är mästerlig i att skapa ett driv i berättelserna om Oslokriminalaren ... I 'Kniv' briljerar Nesbø med en ytterst spännande, dramatisk och nervkittlande berättelse där allt ställs på sin spets.” Östra Småland Nyheterna

”En av årets bästa kriminalromaner” New York Times