Älska pocket, 2019-07-01

Foto: Klara Johansson

Alla tänker väl på döden? – Avsnitt 8 av Pocketpodden

Håkan Nesser är en klurig och rolig författare som tänker mycket på döden – vad annars? Detta märks förstås i pocketaktuella De vänsterhäntas förening – som därtill bjuder på ett mästarmöte mellan Van Veeteren och Barbarotti.

Som krimreporter har Tina Frennstedt fördjupat sig i kalla fall, alltså fall där polisen gått bet och mördaren fri. Och hon har inte kunnat undgå att se en del mönster. Men utgångspunkt i verkliga fall har hon nu skrivit spänningsserien Cold case. Första delen är Försvunnen.

Lyssna på avsnitt 8 av Pocketpodden

Redaktör-Cecilia tipsar om mer aktuell spänningsläsning: Jenny Rogneby med Leona. Ur aska i eld, Jørn Lier Horst med Katharinakoden samt Mads Peder Nordbo med Flickan utan hud.

Programledare Lisa Tallroth.

Coldcase: Försvunnen

 härjade i Köpenhamn några år tidigare. Bland Malmöborna växer oron och kriminalinspektör Tess Hjalmarsson, chef för Skånes Cold Case-grupp, tvingas in i jakten tillsammans med sin frispråkiga sidekick Marie Erling. Till en början är polisens arbete utan resultat men när gärningsmannen lämnar ett spår efter sig hittar man en koppling till ett ouppklarat fall som Tess länge velat lösa.

De vänsterhäntas förening

Medan Marten Winckelstroop och Rejmus Fiste ännu går i Oosterby småskola bildar de De vänsterhäntas förening. Flera årtionden senare brinner ett gammalt pensionat ner till grunden och ett antal människor omkommer. Det ena hänger ihop med det andra, men det finns ingen kvar i livet som kan förklara hur. Nästan ingen. Det har gått femton år sedan den sista boken om kommissarie Van Veeteren kom ut. Det har gått sex år sedan man senast kunde läsa om inspektör Gunnar Barbarotti. I De vänsterhäntas förening möts de för första (och enda?) gången.