Älska pocket, 2019-03-28

Utgivningen av kvinnliga Nobelpristagare en av vinnarna i Svensk bokkonst 2018

Motiveringen lyder

”Uniforma omslag med illustrationer baserade på fotografiska författarporträtt håller samman denna uppmärksammade pocketserie. Bra materialval i omslag och inlaga. Konsekvent formgiven i dov färgpalett med unika mönster på insidan av frampärmen. Vacker, varm och välproducerad nyförpackning, med giftgula rubriker som sticker ut.”

Läs mer om priserna och Svensk Bokkonst.

Böckerna är formgivna av illustratören Kristin Lidström. Formatet är storpocket. Bonnierförlagen ger ut sju av författarna:

Herr Arnes penningar och Kejsarn av Portugallien av Selma Lagerlöf

Den rike prästen Herr Arne och hans familj mördas av ett rövarband av skotska legosoldater. De sätter eld på huset för att få det att se ut som en olycka, men soldaterna märker inte att Arnes fosterdotter Elsalill gömt sig och överlever.

När dottern Klara Fina Gulleborg, livets ljus för den värmländske torparen Jan i Skrolycka, ger sig iväg till storstaden och dras till det lättsinniga livet där tappar han förståndet och blir "Kejsarn av Portugallien". Kejsarn av Portugallien är en fängslande berättelse om den makt som kärleken har i våra liv.

Andningsgunga av Herta Müller

Den överväldigande, poetiska romanen Andningsgunga utspelar sig i Rumänien mot slutet av andra världskriget, en tid när landets tyskspråkiga minoritet lever i skräck. Herta Müller berättar om sjuttonårige Leopold, poet från Transsylvanien, och hans öde i ryskt fångläger.

Den goda jorden av Pearl S. Buck

En berättelse om bonden Wang Lungs väg från fattigdom till rik och mäktig jordägare med både hustru och älskarinna. Buck beskriver kvinnornas liv och maktlöshet, både som gifta och ogifta, genom maken, fadern och älskaren Wang Lung och ger en levande och rik bild av livet på den kinesiska landsbygden.

Elias Portolu av Grazia Deledda

Elias Portolu återvänder hem till Sardinen efter att ha suttit fängslad på fastlandet. Väl hemma vill han leva ett gott och stillsamt liv, men förälskar i sin brors fästmö Maddalena. För att stävja den oförlåtliga passion han känner söker han tröst i religionen och beslutar sig för att bli präst. Men det räcker inte.

Den femte sanningen av Doris Lessing

Författaren Anna Wulf har efter ett kraschat äktenskap valt att leva ensam. Hon har skrivkramp och kan inte slutföra sin roman som ska handla om fria kvinnor. I stället reflekterar hon över sitt liv i fyra olika anteckningsböcker: en gul för känslor, en röd för politiska åsikter, en svart för skrivandet och en blå för vardagen. Men det är i den femte och gyllene anteckningsboken som Anna knyter samman trådarna i sitt liv.

Älskade av Toni Morrison

Sethe flyr från Kentucky till Ohio för att komma undan slaveriet. Men hon blir aldrig fri. Hon plågas ständigt av minnen från det förflutna och hemsöks av spöket av sin döda dotter, som dog innan hon hann få ett namn. På dotterns gravsten står endast ett enda ord: Älskade.

Burgers dotter av Nadine Gordimer

Rosa Burger är en 17-årig, vit sydafrikanska som oväntat mister sina föräldrar. Hon måste skapa sig en egen tillvaro, hitta en egen identitet. På ett tillfälligt besök i London träffar hon en barndomsvän, en ung svart man som är militant i den antirasistiska frihetskampen. Rosa Burger ställs inför ett avgörande val.

På andra förlag:

Kristin Lavransdotter av Sigrid Undset (Norstedts)

Skönheten av Gabriella Mistral (Norstedts)

Den store anonyme av Nelly Sachs (Ersatz)

Sena dikter av Wislawa Szymborska (Ellerströms förlag)

Älskarinnorna av Elfriede Jelinek (Modernista)

För mycket lycka av Alice Munro  (Bokförlaget Atlas)

Kriget har inget kvinnligt ansikte av Svetlana Aleksijevitj (Ersatz)