Tordyveln flyger i skymningen tv-serie på SVT
Maria Gripes älskade berättelse Tordyveln flyger i skymningen utkom för första gången 1978 och har blivit en klassiker som fortsätter att hitta nya läsare och tryckas i nya upplagor. När berättelsen nu blir tv-serie är det första gången den filmatiseras. Tv-serien kommer att kunna ses på SVT Play 11 juli och på SVT 1 senare i höst.
Ett hus fullt av hemligheter. En kista med gömda brev.
Året är 1976 i den lilla orten Ringaryd i Småland, där de tre ungdomarna Annika, Jonas och David hittar en kista med gömda brev uppe på vinden i det övergivna pensionatet Selanderska gården. I breven står det om en tretusenårig egyptisk staty i Ringaryd, där de bor. Finns den kvar, och i så fall var?
Vad är det som påverkar historiens gång? Slumpen, viljan eller något annat? Det här är den fantastiska berättelsen om hur två till synes tillfälliga händelser gör att skeenden i det förflutna slutligen avslöjas. För de tre ungdomarna blir det en oförglömlig sommar, full av hisnande äventyr, gryende kärlek och ett mysterium större än de någonsin kunnat föreställa sig.
Berättelsen skrevs ursprungligen för radio av Maria Gripe och Kay Pollak 1976, och ett par år senare utkom Maria Gripes bok, baserad på samma berättelse. Tordyveln flyger i skymningen hör till hennes mest lästa och älskade böcker, världen över.
Kalle Lind i förordet:
"Berättelsen placerade egyptiska statyer, kommunicerande blommor och samtal från döda i en sömnig småländsk håla med ICA-handel och lokaltidning. Det som hände de tre unga huvudpersonerna skulle nästan, om än bara nästan, kunna hända mig. Flirten med den klassiska tropen ungdomar-trillar-oförhappandes-in-i-ettmysterium- på-sitt-sommarlov-som-de-lyckas-lösatrots- vuxenvärldens-negativa-attityd tilltalade Enid Blyton-läsaren i mig."
Om Maria Gripe
Maria Gripe är en av Sveriges mest älskade barn- och ungdomsförfattare och är översatt till 29 olika språk. Hennes författarskap har belönats med en rad utmärkelser och priser, både i Sverige och utomlands, och ett flertal av hennes böcker har även filmatiserats och dramatiserats för radio. Maria Gripe skrev trettioåtta böcker, de flesta illustrerade av hennes man Harald Gripe som hon hade ett nära samarbete med.
Hon debuterade 1954 med boken Vår lilla stad. Hennes första böcker var mer av traditionella sagor, ofta med förmänskligade djur. Därpå följde flera romaner med fokus på identitetssökande, t ex Pappa Pellerins dotter och böckerna om Elvis Karlsson.
Med Maria Gripes 1978 tog Maria Gripe ett nytt steg i sitt författarskap och började utforska det gåtfulla och mystiska. Många av Maria Gripes böcker räknas idag som moderna klassiker och fortsätter fängsla läsare i alla åldrar.