Älska pocket, 2019-10-06

Foto: Maurice Wolff

Thomas Engströms Väster om friheten tv-serie

Väster om friheten är första delen i Thomas Engströms serie på fyra böcker om Ludwig Licht, före detta Stasi-anställd, landsförrädare och CIA:s främste spion i DDR. Skådeplatsen är Berlin, där den gamla världsordningens monument möter en ny tid. Nu visar SVT tv-serien med samma namn och som bygger på den prisbelönta boken Väster om friheten.

Svensk-tysk tv-serie

Sex 45-minuters avsnitt har producerats av Anagram Sverige AB och tyska Network Movie. Regissör är österrikiska Barbara och i rollen som Ludvig Licht ser vi tysken Wotan Wilke Möhring. Manus har skrivits av Sara Heldt och Donna Sharp.

Till svt-play och Väster om friheten

Om boken

Marrakech, juli 2011: tre amerikaner hittas brutalt avrättadepå en barberarsalong. Morden tystas ned. En vecka senare ringer en kvinna till amerikanska ambassaden i Berlin och påstår sig ha uppgifter om dådet. Hon visar sig sitta inne med ovärderlig information – uppgifter som leder fram till en av USA:s mest eftersökta män. CIA:s chef i Berlin inser att han är något stort på spåren. Han kontaktar sin forne agent Ludwig Licht som får i uppdrag att finna bytet. Jakten kan börja.

För Väster om friheten tilldelades Thomas Engström utmärkelsen Årets deckardebut av Svenska Deckarakademin, som också nominerade uppföljaren, Söder om helvetet, till priset Årets deckare. 2015 utkom den tredje delen i serien, Norr om paradiset. Öster om avgrunden avslutar serien 2017.

Thomas Engström, född 1975, är jurist till utbildningen. Han skriver regelbundet i SvD, Fokus och Axess. 2015 lämnade Engström landet och befinner sig numer på resande fot.